Thriller Kniha přežití: Denzel Washington se učil rvát u žáka slavného Bruce Leeho

Thriller Kniha přežití: Denzel Washington se učil rvát u žáka slavného Bruce Leeho
Zdroj: TV Prima
Kniha přežití je postapokalyptický sci-fi film, který se odehrává v roce 2044. Hlavní roli v něm hraje Denzel Washington. V originálu se film jmenuje The Book of Eli. V arabském a hebrejském jazyce je Eli ekvivalentem pro označení Boha.Denzel používá ve filmu pistoli značky Heckler a Koch.V několika scénách se objevila sluchátka řady “Beats by Dr. Dre”.Gary Oldman ve snímku předvedl herecký koncert. Ve filmu měla hrát i Kristen Stewart, roli však odmítla, protože se zrovna chystala na natáčení ságy Stmívání.+ 1 fotka+ 2 fotky

Film Kniha přežití, který dnes můžete vidět v televizi, si od začátku nevedl vůbec špatně. Objevily se v něm herecké hvězdy jako Denzel Washington a Gary Oldman. Za první promítací víkend vydělal pěkných 32 milionů dolarů. Za co tvůrci filmu nejvíce utráceli? A opravdu Denzel natočil všechny bojové scény úplně sám?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 02. 2020 16:56

V nepříliš vzdálené budoucnosti se po kontinentu zpustošeném válkou, který kdysi býval Amerikou, prochází osamělý muž. Na své pouti míjí opuštěná města, rozpadající se silnice a ohněm sežehnutou krajinu. Neplatí už žádný zákon. Gangy zločinců jsou schopny zabít člověka kvůli úplné maličkosti. Na Eliho si ale nikdo nepřijde. Okolnosti ho donutily stát se bojovníkem s posláním a vírou v lepší budoucnost. Jediný člověk, který zná pravou podstatu Eliho moci, je krutý vládce Carnegie. Ten ji chce získat pro sebe. Podaří se mu to? Na Knihu přežití se můžete podívat dnes ve 22.10 na Prima Max.

 

Drahé digitální triky

Bratři Hughesové, kteří film režírovali, se snažili o to, aby film byl po vizuální stránce co možná nejzajímavější. K tomu bylo zapotřebí vybrat zkušené kameramany a odborníky na digitální triky. Převážně se natáčelo v Novém Mexiku.

K navození správné postapokalyptické atmosféry se téměř všechny scény digitálně upravovaly. Odstranila se kupříkladu tráva, která by na spálené zemi působila minimálně nepatřičně. Tomuto postupu se říká digitální obrazová postprodukce. Netýká se to ovšem jen mazání určitých předmětů z filmu, ale také jejich přidávání. Třeba při natáčení historických filmů s pochodujícími vojsky. Ve skutečnosti je záběr natočený jen s několika desítkami komparzistů a zbytek je nakopírován.

Denzel a kaskadéři

S filmem Kniha přežití se Denzel Washington zařadil mezi herce, kteří se nenechávají při každé příležitosti zastupovat dvojníkem (kaskadérem). Všechny scény, v nichž se odehrával boj muže proti muži, natočil úplně sám. Aby vše vypadalo věrohodně, musel se naučit bojová umění. K tomu mu dopomohl Dan Insanto.

A trenér to byl vskutku na slovo vzatý. Vždyť se učil od samotného Bruce Leeho. Tento lektor bojových umění se narodil v Kalifornii a je renomovaným odborníkem hned v několika stylech, jako například v brazilském jiu-jitsu nebo ve smíšených bojových uměních (MMA). Mezi jeho nejznámější počiny patří snímek Hra smrti, kde si zahrál právě po boku Bruce Leeho. Kaskadérství a příležitostnému herectví se věnuje i jeho dcera.

Násilí bez příkras

V rozhovoru pro web vultures.com vysvětlili bratři Hughesové svůj přístup k filmovému násilí. "Když jsme byli mladší, chtěli jsme hlavně šokovat. Ostatně mnoho tvůrců se snaží v tomhle posouvat hranice stále kupředu. Tentokrát jsme se ale rozhodli, že nebudeme dělat žádné zpomalené záběry. Znáte to, někoho praští a zpomaleně mu vytryskne z úst krev. O to jsme se v Knize přežití nesnažili," vysvětlilo režisérské duo.

"Vše bylo natočeno normální rychlostí. Myslíme si totiž, že tak zprostředkujeme divákovi mnohem větší emoce. Navíc nemusí být vše ukázáno do detailů. Vždy jde o celkovou atmosféru. Vzpomeňte si třeba na legendární scénu ve sprše z filmu Psycho. To mluví za vše," dodali.

PODÍVEJTE SE NA FOTKY Z FILMU KNIHA PŘEŽITÍ:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články