Filmové chyby ve sci-fi Ex Machina: Záhadně suché triko i robot s lidskými lýtky

Sci-fi Ex Machina je režisérská prvotina britského spisovatele a scénáristy Alexe Garlanda.
Zdroj: TV Nova
Sci-fi Ex Machina je režisérská prvotina britského spisovatele a scenáristy Alexe Garlanda.Caleb (Domhnall Gleeson) měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac).Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr.Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup. Pak se však seznámí s Avou (Alicia Vikander).+ 2 fotky+ 3 fotky

Ex Machina, režisérská prvotina britského spisovatele a scenáristy Alexe Garlanda, je filmem, kde děj ubíhá tak rychle, že si běžný divák ani nevšimne, jak příběhově a emocionálně prázdné vlastně dílo je. Ex Machina je něco jiného, film založený striktně na rozhovorech tří postav a spoléhající na to, že o nich divák bude přemýšlet.

Petra Járková
Petra Járková 05. 12. 2019 16:00

Caleb v podání Domhnalla Gleesona měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). V okamžiku kdy uprostřed pustiny vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tenhle týden jen tak nezapomene. Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr.

Záhadně suché tričko

Na začátku filmu, kdy se poprvé potkají Caleb s Nathanem, který právě na terase docvičil, tak v některých záběrech má Nathan zepředu propocené triko a hned v dalších úplně suché. Tyto záběry se různě střídají.

Lidská lýtka

Ve scéně, kde se Ava (Alicia Vikander) poprvé setká s Kjoko (Sonoya Mizuno), je vidět, že má Ava normální lidská lýtka.

Role šitá na míru

Když psal Alex Garland roli Caleba, od začátku si do ní představoval Domhnalla Gleesona. Znají se z předchozí spolupráce na filmu Dredd.

Význam kódu

Když si Caleb sedne k počítači, začne programovat algoritmus na vyhledávání prvočísel, známý pod názvem Eratosthenovo síto. Kód ve filmu by vyhledal kombinaci 9780199226559, což je ISBN kód pro knihu "Embodiment and the Inner Life: Cognition and Consciousness in the Space of Possible Minds" od Murraye Shanahana o historii umělé inteligence.

Stejné šaty

V momentě, kdy si Ava (Alicia Vikander) obleče bílé šaty, můžeme vidět, jak prochází okolo svatebního portrétu Margaret Stonborough-Wittgenstein od Gustava Klimta, na kterém má na sobě taktéž bílé šaty.

NA SNÍMKY Z FILMU EX MACHINA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA SCI-FI EX MACHINA SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VE 22.05 HODIN NA TV NOVA

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články