Skrytý luxus za miliardy: Kupte si svůj kryt, který vás ochrání před jadernou válkou

Ano, i takhle může vypadat bunkr.
Zdroj: Discovery
Záchrana statku.Oppidum naleznete v blízkosti brdských lesů.Oppidum má bazén, tenisové kurty i kino.Ano, i takhle může vypadat bunkr.+ 1 fotka+ 2 fotky

Stále více lidé se cítí zneklidněno nejistou politickou situací ve světě. Za ideální možnost ochrany před válečnou hrozbou či světovou apokalypsou považují výstavbu nejrozmanitějších bunkrů a úkrytů. V některých podzemních stavbách je dokonce možné žít plnohodnotně a luxusně i několik let. Jedna taková se nachází kousek od Českého Brodu.

Petra Járková
Petra Járková 28. 02. 2019 10:00

Podzemní kryt pro miliardáře The Oppidum naleznete asi 7 km jihozápadně od Českého Brodu, tedy jen pár minut letecky od hlavního města. Výstavba začala již v roce 1984 a podílela se na ní společně československá a sovětská armáda. Po revoluci byla odkoupena soukromými vlastníky, kteří se pustili do výstavby monumentálního počinu – největšího a nejluxusnějšího bunkru široko daleko. Za projektem stojí podnikatel Jakub Zamrazil.

Aby bylo dílo bez jediné chybičky, na konzultace ohledně bezpečnosti byl přizván ten nejpovolanější – Andor Šándor – dřívější náčelník vojenské rozvědky. Ten se dokonce nechal slyšet, že pro soukromou osobu neviděl bezpečnější místo, než je skrytá stavba uprostřed lesů.

Osoba, která si cení života svého a svých blízkých na zhruba 7 miliard korun (což je částka, za niž je kryt nabízen), může strávit v tomto nutném exilu až deset let, chráněná před přírodními katastrofami či jadernou válkou. A její tamější život by rozhodně nebyl o minimu soukromí a každodenním pojídání fazolí z konzerv.

Skutečný luxus

Tato megalomanská stavba se rozkládá na více než třech stovkách hektarů. Je koncipována ve třech patrech, z čehož nadzemní patro je se zbytkem v podzemí propojeno tunelem. Od nebezpečného světa oddělují jeho obyvatele mechanická obří vrata, která nebude nikdo nepovolaný za žádných okolností schopen otevřít. Šándor je dokonce nazývá „zandavadlo od pekla“.

Ano, luxusní vybavení může někomu připomínat ráj. První nadzemní patro je určeno pro sportovní vyžití a relaxaci. Naleznete tady tenisový kurt, golfovou jamku na patování, bazén, kino, knihovnu či bohatě zásobený vinný sklep. Ve zbývajících dvou podzemních patrech se nachází 7 apartmánů. 6 z nich má přes 150 metrů čtverečních, poslední se pyšní trojnásobnou rozlohou.

Celá stavba disponuje vlastním zdrojem vody, čističkou, speciálně vybavenými prostory na údržbu dlouhodobě zamražených potravin, možností vypěstovat si zeleninu pomocí hydroponie, komunikačními sítěmi či vlastním vrtulníkem, který by vyvolené v případě nutnosti co nejrychleji dostal na jiné místo.

Přestože by zde mohla plnohodnotně žít i stovka lidí, autoři projektu počítají s variantou jednoho exkluzivního majitele s rodinou, vybranými nejbližšími a pomocným personálem. V součtu by se jednalo tak o padesát osob.

Vzhledem k tomu, že jakékoli další informace o stavbě pojmenované po keltském obydlí jsou přísně střežené a prohlídka je umožněna pouze detailně prověřenému vážnému zájemci, je klidně možné, že Oppidum již má svého majitele. Jak totiž Jakub Zamrazil již dříve naznačil, o luxusní úkryt je zájem převážně z řad zahraničních investorů.

Bunkry pro každého

Pokud si však myslíte, že bunkry a podzemní kryty jsou jen záležitostí boháčů, kteří mají na kontech nepotřebné miliardy, není to tak úplně pravda. Lidí, které stále více znepokojuje nejistá politická situace ve světě, je stále víc. Proto se začíná úspěšně rozmáhat byznys s výstavbou malých bunkrů a podzemních krytů.

Již za milion korun je možné pořídit menší rodinné úkryty pod zemí nebo speciální tubusy, které budou vystaveny až šest metrů pod vaším domem nebo zahradou. Zde byste mohli přečkat až 14 dní.

Jak vyplývá na povrch, na stát se v tomto případě příliš spoléhat nemůžeme. Podle posledních šetření by se proti hrozícímu nebezpečí mohla ve stávajících protiatomových krytech v České republice schovat jen desetina populace.

To ve Švýcarsku mají v případě nutnosti místo pro všechny obyvatele helvétského kříže. Dobře jsou na tom co do ochrany obyvatelstva i skandinávské země, jako je Švédsko, Dánsko či Finsko.

Zdá se, že téma, jak plnohodnotně žít bez kontaktu s okolním světem a vymožeností moderní civilizace, se stává stále více populárnější. Na Discovery Channel připravují dokonce dva pořady s tímto zaměřením. Pokud vás tedy zajímá, jak žije početná rodina naprosto izolovaná a ukrytá od zbytku světa v aljašských lesích, rozhodně si nenechte ujít sérii Lidé z aljašských lesů. Další praktické rady a tipy, jak přežít bez elektrické energie a výdobytků současné doby, přináší pořad Záchrana statku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články