Muzeum brambor nebo "beduínský stan" - i to jsou tváře Mnichova, které stojí za poznání

Konstrukce nad olympijským stadionem v Mnichově.
Zdroj: Instagram
Poznejte velkolepý Mnichov s jeho kulturou, technikou i volnočasovými aktivitamiPoznejte velkolepý Mnichov s jeho kulturou, technikou i volnočasovými aktivitamiPoznejte velkolepý Mnichov s jeho kulturou, technikou i volnočasovými aktivitamiPoznejte velkolepý Mnichov s jeho kulturou, technikou i volnočasovými aktivitami+ 99 fotek+ 100 fotek

Který cestovatel by se měl do Mnichova vydat? Vlastně každý! Ve městě podobně velkém jako Praha si každý najde to své. Nabízí totiž zajímavá muzea, kvalitní pivo, velkolepý stadion a skvělé restaurace. Na své si přijdou i milovníci bizáru, kvůli nejvtipnějšímu bramborovému muzeu v Evropě tak jezdí stále více a více turistů.

Petra Járková
Petra Járková 09. 04. 2019 14:00

Mnichov a pivo

Čechy, Belgie, Bavorsko - tři velmoci zlatavého moku. To vám potvrdí i odborníci na otázku, kde se vyrábí nejlepší pivo na světě. V Mnichově tedy najdete spoustu míst věnovaných chmelu a jeho zpracování. Třeba největší zahradní pivnici světa, kterou určitě při návštěvě Mnichova nevynechejte. Nachází se v lesoparku Hirschgarten a posadí se v ní i osm a půl tisíce hostů. Pijte ale rychle, zavírají už o půlnoci.

Jinak je samozřejmě Bavorsko známé také nejslavnějším festivalem piva na světě. Vůně chmelu a grilovaných klobásek se zelím a křupavým chlebem se line celým městem. Nezapomeňte tedy navštívit i vy podzimní Oktoberfest. No a pokud vám zrovna nebude přát počasí, nezoufejte. Pivo i samotný Oktoberfest mají v bavorské metropoli muzeum.

Mnichov a muzea

Sice třeba Mnichov nemá jako Praha muzeum sexu, ale má spoustu jiných zajímavých muzeí. Mimo jiné můžeme jmenovat muzeum hudby, muzeum rocku nebo třeba lidového folkloru. Zajímavé je také samozřejmě technické muzeum a expozice počítačů a loutek, které rozhodně stojí za vidění. Z Mnichova pochází také automobil BMW, takže není divu, že i muzeum věnované tomuto vozu zde najdete. Zajímavé je také muzeum Alp nebo Židů.

Takovým bizárem je ale muzeum brambor. Ano, opravdu si můžete vyzkoušet, jak by se telefonovalo takovým telefonem z brambor nebo další fyzické jevy, které si můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Toto muzeum patří mezi nejzábavnější v Evropě.

Mnichov a sport

Pokud jste sportovcem tělem i duší, zapůjčte si na ulici kola, kterými si město projedete raz dva. Stojany na kola najdete před každým obchodem, činžovním domem nebo na každém náměstí.

Jestliže se však necítíte přímo na aktivní sportování, podívejte se alespoň po historii sportovního dění na území města a sportovní nálada vás přepadne sama. V Mnichově totiž stojí dva architektonické skvosty: Olympijský stadion a Allianz Arena. Ten první představoval ve své době malý technický i designérský zázrak. Nad hledištěm pro 80 000 diváků, ale i nad celým okolním olympijským parkem, se tyčí mohutná konstrukce „beduínského stanu“. Při výrobě konstrukce vznikla nepředstavitelná spousta odpadu, Mnichovští ovšem skládku proměnili na zalesněné kopce.

Svítící Allianz Arena učinila na začátku jedenadvacátého století z Mnichova město se dvěma moderními stadiony. Na její stavbu během tří let padlo včetně integrovaných garáží 36 000 tun oceli. Desetitisíce fanoušků si tak nemusí během povzbuzování a oslavných tanečků dělat starosti o pevnost konstrukce.

Mnichov a automobilismus

V Mnichově sídlí největší bavorská firma vyrábějící světoznámé automobily. Tři vysoké válce budovy ústředí BMW vévodí celému okolí a ukazují význam společnosti. Sídlo motoristického gigantu tak rozhodně vynechat nesmíte. Kromě toho můžete navštívit také muzeum BMW, které je otevřené každý den kromě pondělí.

Mnichov a kultura

Kromě výše zmíněných kulturních akcí a budov neopomeňte také klasiku. Za návštěvu rozhodně stojí Národní divadlo nebo budova Glypothek, která je přeplněna antickými sochami.

Do kultury lze samozřejmě také zařadit jídlo. Tradičním mnichovským jídlem s nezaměnitelnou chutí je bílá klobása s preclíkem a hořčicí. Sice to není úplně dietní jídlo, ale ta vůně vás stejně donutí zakousnout se do ní s chutí.

Několik na sobě nezávislých anket se shodlo na tom, že bavorská metropole patří mezi deset světových měst s nejlepšími podmínkami pro život, proto si tam udělejte výlet i vy a posuďte sami, zda má toto město něco navíc oproti Praze.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články