Ze zákulisí filmu Případ Pelikán: Snímku vládla nevraživost mezi Julií Roberts a Denzelem Washingtonem

Případ Pelikán
Zdroj: Prima Max
Julia Roberts byla nadšena knižní předlohou filmu natolik, že roli ihned přijala. Nezajímal ji ani scénář.Denzel nemá nic proti ženám bílé pleti, ale pokud by ve filmu někoho políbil, tak jedině černošskou herečku.Případ Pelikán byl natočený podle skutečných událostí a zabývá se vraždou soudců Nejvyššího soudu ve Washingtonu.Autor knihy John Grisham prodal práva na filmové zpracování ještě předtím, než celé dílo dopsal.+ 2 fotky+ 3 fotky

Asi jen málokterý herec by váhal, kdyby dostal příležitost políbit na place hollywoodskou hvězdu Julií Roberts. Denzel Washington ale v tom měl jasno. Co ho přimělo k tomu, aby líbací scénu odmítl? A je politický thriller Případ Pelikán opravdu natočen podle skutečných událostí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 04. 2020 15:14

Americký soudce je do své funkce zvolen na doživotí. Má to sloužit jako prostředek proti ovlivňování a korupci. Jenomže když je člověk majitelem úspěšné a prosperující firmy, stačí, když si najme pár vrahů a nechá nepohodlné soudce sprovodit ze světa. Do případu se vloží mladá studentka práv Darby, která sepíše odvážnou tezi o vraždách soudců a těch, kteří si jejich zmizení objednali. Pachatelé očividně pocházejí z nejvyšších politických míst. A když se o Darby začne zajímat FBI, je náhle její život v ohrožení.

Na film Případ Pelikán se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Práva na film

Tohle se hned tak někomu nepovede. Spisovatel John Grisham dokázal prodat práva na zfilmování jeho knihy ještě předtím, než ji vůbec dopsal. A to není vše. V prvních týdnech po vydání se podařilo prodat přes šest set tisíc kopií, a to i přesto, že Grishamův thriller sklidil spíše vlažné recenze od literárních kritiků.

Za práva k filmu mu producenti zaplatili skoro tři čtvrtě milionu dolarů, podíl z tržeb z promítání mu vynesl dvakrát tolik. “Je to fajn pocit, mít tolik peněz v bance,” řekl tento bývalý právník z maloměsta. “Nyní se mohu věnovat pouze psaní. Už žádná práce po večerech. Musím si ale zvyknout na tu náhlou popularitu. Neustále mi totiž někdo volá a chce se mnou mluvit.” 

Role šitá na míru

Johnu Grishamovi se představa Julie Roberts v roli mladé právničky Darby zalíbila natolik, že dokonce tuto postavu ve své knize poupravil, aby herečce více seděla. Poté, co si Julia přečetla vylepšenou verzi knihy, rozhodla se roli přijmout, a to, aniž by si přečetla scénář.

“Hledal jsem ženu, která by si dokázala získat sympatie publika, ale nebyla přirozeným vůdčím typem. Proto jsem se rozhodl navrhnout Johnovi právě Julii Roberts. Svým hereckým výkonem nás přesvědčila o tom, že dokázala z postavy Darby udělat ženu, jež se dokáže obětovat, protože je neuvěřitelně silná. Přesto ale zůstává, svým způsobem, křehká,” uvedl režisér filmu Pakula.

Ji tedy líbat nebudu!

Denzel Washington je zřejmě mužem neochvějných zásad. Snad z politických důvodů odmítl políbit svou hereckou kolegyni Roberts. Své rozhodnutí hájil tím, že samozřejmě nemá nic proti ženám bílé pleti, ale dle jeho názoru by se na roli Darby hodila černošská herečka, byť už jen kvůli tomu, že v raných devadesátkách dostávaly tyto herečky role velmi sporadicky. “Mně to vůbec nevadilo,” řekla o něco později Roberts. “Vlastně jsem se na to docela těšila. Denzel to ale viděl jinak.”

NA TO, CO ZAJÍMAVÉHO SE UDÁLO BĚHEM NATÁČENÍ FILMU PŘÍPAD PELIKÁN, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: csfd.cz, cheatsheet.com, quora.com, orlandosentinel.com, baltimoresun.com

Zdroj fotek: Prima Max

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články