Základní instinkt: Scénář prodaný za tři miliony dolarů a noční můry Sharon Stone

Základní instinkt
Zdroj: TV Prima
Všechny erotické scény herci odehráli osobně.V roce 1992 zahájil Základní instinkt filmový festival v Cannes.Spodní prádlo? Rozhodně ne!Do role detektiva Currana byl zvažován i Brad Pitt, Tom Cruise či Patrick Swayze.+ 5 fotek+ 6 fotek

Krví zalitý milenec a rádoby nevinná oběť v podobě vystudované psycholožky, jež chodí zásadně bez spodního prádla. Je tomu už dvacet osm let, co spatřil světlo světa tento kontroverzní thriller jménem Základní instinkt. Co zajímavého se událo v jeho pozadí a neměli někdy herci problémy s přílišnou brutalitou snímku?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 03. 2020 15:55

Stojí za vraždou muže jeho milenka, spisovatelka Catherina Tramell (Sharon Stone)? To musí vyšetřit detektiv Nick Curran (Michael Douglas) a jeho partner Guse. Oba totiž zjistí, že ve své poslední knize popsala identickou vraždu. A to není vše. I další úmrtí, ke kterým dochází v jejím okolí, se podivně shodují s náměty v jejích dalších románech. Na povrch také vyplouvají spisovatelčiny neobvyklé vztahy s oběma pohlavími. Jak tedy dokázat této ženě, že své fantazie uskutečňuje i v reálném životě? Vždyť si pohrává s celým policejním okrskem. Navíc se jí podaří najít informaci o Nickovi, která měla zůstat nadobro pohřbená. Hodlá ji použít ve své nové knize o policistovi, jenž se zamiluje do ženy, která jej má zabít, což je vlastně realitou, neboť detektiv se během vyšetřování stává Catherininým milencem.

Na film Základní instinkt se můžete podívat dnes ve 22:20 na TV Prima.

Pěkně drahý scénář

V devadesátých letech se ve filmovém průmyslu penězi zrovna nešetřilo. Své by o tom mohl vyprávět scénárista Joe Eszterhas. Ten si za třináct dnů vydělal tři miliony dolarů. Přesně tolik dnů mu totiž trvalo napsat Základní instinkt. Byla to tak vysoká částka, že si jej dokonce kvůli tomu našel ”helikoptérový” tým novinářů stanice CBS.

“Našli si mě na pláži na Floridě, kde jsem relaxoval. Chtěli se mnou udělat rozhovor o mém honoráři. Snažili se mě vykolejit dotazy, zda bude mít film skutečně takový úspěch a vydělá si na sebe. Jejich přístup mě tehdy vážně štval, protože nikoho nezajímal úspěch, jen prohra. Ani jeden z publicistů nenapsal příběh o tom, jak Základní instinkt vynesl producentům přes čtyři sta milionů dolarů. Když to porovnáte s mou odměnou... řekl bych, že jsem scénář prodal pod cenou,” zavzpomínal Eszterhas.

Skutečné postavy

“Detektiva Currana jsem napsal vlastně dle skutečné osoby,” uvedl scénárista pro web Nerve. “Kdysi jsem znal jednoho policistu, který se vždy připletl do středu veškerého dění, ať už šlo o střelbu při zásahu či nějaký skandál. Byl to na jednu stranu dobrý člověk, ale když k něčemu došlo, byl jako první podezřelý právě on. Rád si totiž zahrával s ohněm.”

Ale ani postava spisovatelky Catherine nebyla úplně smyšlená. Vlastně by se dalo říci, že si to Joe prožil na vlastní kůži. Jednoho dne, když pobýval v Ohiu, si na hotelový pokoj pozval jednu tanečnici z místního baru. Ta však na něj po chvilce vytáhla zbraň. “Snažil jsem se ji uklidnit slovy, že jí neublížím a že se chceme přece jen pobavit. Odpověděla mi, že je z té ‘zábavy’ už vážně unavená. Nakonec se ale po dlouhém rozhovoru rozhodla nestřílet,” zavzpomínal s úsměvem Eszterhas.

Noční můra Sharon Stone

Vzpomínáte na památnou scénu se sekáčkem na led? Sharon Stone z toho byla na nervy. “Musela jsem mít vedle sebe lékaře, protože, když jsme scénu dotočili, myslela jsem, že omdlím. Byla jsem si vědoma, že budu točit sexuální scény, ale nenapadlo mě, že v tom bude tolik násilí,” uvedla herečka pro magazín Playboy. “Když jsem se zpětně dívala na záběry, zjistila jsem, že tam vypadám jako kočka, která si libuje v zabíjení. Šla z toho neskutečná energie.” 

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O FILMU ZÁKLADNÍ INSTINKT SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: mentalfloss.com, csfd.cz

Zdroj fotek: TV Prima

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články