Jeho manželkou byla nespoutaná Frida: Malíř Diego Rivera zemřel před 61 lety

Diego Rivera byl jeden z hlavních představitelů uměleckého směru zvaného muralismus.
Zdroj: wikipedia
Diego Rivera, Lev Trockij a André Breton.Diego Rivera s manželkou Fridou Kahlo.Na svých plátnech vyobrazil i svou manželku. Používal teplé barvy navozující pocit nostalgie a intimity. (detail obrazu)Rivera s dcerou.+ 3 fotky+ 4 fotky

Mexický malíř, aktivní komunista, představitel muralismu, avantgardního uměleckého vyjádření spjatého s mexickou revolucí, a manžel Fridy Kahlo. I takový byl jeho život.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 11. 2018 16:27

Celým jménem Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez se narodil se svým dvojčetem Josém Carlosem 8. prosince 1886 v mexickém městě Guanajuato. Jeho rodina se přestěhovala do Mexico City a Diego se díky svým uměleckým vlohám dostal na Academii de San Carlos. Později také získal stipendium umožňující studijní cestu po Evropě – pobýval hlavně ve Španělsku, kde studoval díla mistrů, jako byli Francisco Goya, Diego Vélazquez a El Greco. Lákala ho také Paříž, kde se ocitl poprvé v roce 1909 a potkal zde ruskou malíčku Angelinu Petrovnu Bělovu, která se stala jeho partnerkou.

Vystavoval v New Yorku, Mnichově, Vídni, Praze, Amsterdamu a Bruselu. V roce 1919 se poznal s Davidem Siqueirosem, který později s Riverou a Josém Orozcem budou hlavními představiteli mexického muralismu. V roce 1921 se Rivera vrátil do Mexika, kde se začal angažovat i politicky – například tím, že vstoupil do komunistické strany. Rivera pracoval na výzdobě amfiteátru Simóna Bolívara, tuto fresku obdivovala i mladičká Frida Kahlo. S tou se oženil v roce 1929.

Rivera věřil, že umění by mělo sloužit přímé sociální a politické funkci a že malíř by měl vytvářet hlavně díla pro veřejná prostranství. Na svých plátnech zobrazoval např. politické panorama mexické historie, používal teplé barvy navozující pocit nostalgie a intimity.

Zemřel 24. listopadu 1957 v Mexico City na selhání srdce: symbolicky ve svém ateliéru. Je pochován v mexickém Pantheonu.


V roce 2002 byl natočen film Frida, kde si hlavní roli zahrála Salma Hayek, Diega Riveru pak ztvárnil Alfred Molina.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články