Zákulisí filmu Talentovaný pan Ripley: Matt Damon kolegovi při rvačce zlomil žebro

Zákulisí filmu Talentovaný pan Ripley: Matt Damon kolegovi při rvačce zlomil žebro
Zdroj: TV Prima

Film Talentovaný pan Ripley, který dnes můžete vidět ve 20.00 na Prima Max, vznikl na motivy románu spisovatelky Patricie Highsmithové a prvního filmového zpracování se dočkal už v roce 1960 s Alainem Delonem v hlavní roli. Jaká tajemství ale ukrývá verze z roku 1999, kde si pana Ripleyho zahrál Matt Damon?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 03. 2020 16:49

Tom Ripley si vydělává, jak nejlépe umí – věnuje se padělání, lže a přisvojuje si identitu jiné osoby. Na  večírku ho osloví bohatý stavitel lodí, který mu uvěří, že chodil s jeho synem Dickem na univerzitu. Zaplatí Tomovi za to, aby odjel do Itálie a přivedl jeho syna zpět do New Yorku.

Po příjezdu zinscenuje “náhodné“ setkání. Když se šikovně vetře do Dickova života, zjistí, že měl poměr s místní dívkou, která po jeho odmítnutí spáchala sebevraždu. Napětí mezi dvěma muži narůstá zvláště poté, co se Dick dozví o Tomově lhaní. Ripley se navíc od nového kamaráda nehne na krok, neboť ho sexuálně přitahuje. Jednoho dne si pronajmou loďku a vyplují na moře. Po hádce Tom Dicka udeří pádlem a zabije ho. Po návratu do hotelu ho na recepci považují za jeho mrtvého kamaráda, a tak Toma napadne, že se za něj bude vydávat. Podaří se mu to?

10 zajímavostí o filmu

* Role pana Ripleyho se měl původně ujmout Leonardo DiCaprio. Nakonec se stáhl a uvolnil místo Mattu Damonovi. “O tuto práci jsem doslova žadonil,” řekl Matt.

* Proč zrovna Matt Damon? “Hledal jsem někoho, kdo nebude až tak okoukaný,” uvedl režisér filmu Anthony Minghella. “Navíc Matt měl v sobě něco, co dokázalo diváky přesvědčit o tom, že to myslí vážně.”

* Jude Law: “Pro roli Dickieho jsem potřeboval takového herce, jenž by svým vzhledem přitahoval jak ženy, tak i muže. Nešlo jen o to zahrát privilegovaného mladíka, který si užívá života v Itálii. Hledal jsem herce, z něhož by takové charisma vyzařovalo zcela přirozeným způsobem, a to Jude Law splnil na sto procent.” Law musel kvůli Dickovi i zhubnout, aby bylo věrohodné, že se na škole věnoval americkým sportům.

* Dieta Matta Damona: Matt Damon ale kolegu předběhl. Kvůli své postavě musel každý den běhat, držet dietu a ještě se naučit hrát na klavír.

* Damon se rovněž nevyhnul zdlouhavému líčení. Aby nepůsobil vedle Lawa divně, nanášeli mu maskéři každý den umělé opálení.

* Potíže s počasím. “Po většinu času nám počasí v jižní části Itálie, kde jsme natáčeli, nepřálo. Stačilo pronést dvě, tři slova do záběru a začalo pršet. A tak jsme se museli vrátit na hotel a čekat,” prozradil režisér.

* Při některých scénách šlo o zdraví. “Když jsme točili hádku na lodi, praštil mě Matt tak silně, že jsem si při pádu zlomil žebro,” uvedl Jude Law. “Já mu ale předtím zase nechal na krku pěknou modřinu.”

* Producenti původně uvažovali o tom, že píseň My Funny Valentine přezpívá po Damonovi profesionální zpěvák. Když však uslyšeli jeho přednes, ihned změnili názor. Nemohli uvěřit tomu, že to zpívá “pouhý” amatér.

* Toma Ripleyho si, kromě Matta, zahrál ještě v různých verzích Alain Delon, Dennis Hopper, John Malkovich a Barry Pepper. Malkovich pro stanici BBC uvedl, že chybělo málo a sám by se ujal režie.

* Minghella zemřel v pouhých padesáti čtyřech letech. Jeho smrt nejvíce zasáhla Juda, neboť byl režisér jeho mentorem. “Myslel jsem, že bude naše přátelství trvat déle. Ale o to víc si ho budu nyní vážit,” řekl Law.

Zdroje:

Eonline.com

Csfd.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články