Podvodné emaily. Jak je poznat a nenaletět podvodníkům?

Podvodníci se neštítí ničeho
Zdroj: zdroj: pixabay
Podvodníci se ve virtuálním světě pohybují opravdu často. Není dobré jim naletět. Jsou velice těžko vypátratelníPodvodný email je psát špatnou češtinouZadarmo vám nikdo nic nikdy nedá.nikdy neposílejte nikomu své osobní údaje+ 1 fotka+ 2 fotky

Přišla vám někdy na email zpráva o tom, že jste zdědila miliony dolarů? Nejásejte. Pravděpodobně je to jeden z podvodných emailů, které kolují internetem.

Petr Kabrna
Petr Kabrna 17. 04. 2018 11:17

Vzhledem k tomu, že je internet volný prostor, může se v tomto virtuálním světě pohybovat kdokoliv a za jakýmkoliv účelem. Podvodníci využívají své skryté identity a neštítí se ničeho. Jak poznáte podvodný email?

Kvůli podvodnému emailu přišla žena z Jindřichova Hradce o 600 000 Kč

Velmi smutný případ se stal v Jindřichově Hradci. Starší žena uvěřila podvodníkům a přišla tak o celoživotní úspory. V květnu jí přišel email, ve kterém ji měl kontaktovat Patrik Chan, který měl být právníkem a zaměstnancem banky v Hongkongu. Údajně měl bohatého klienta Musu Omara Numana, který před šesti lety zemřel v Iráku při výbuchu bomby. A na jeho účtu, vedeném právě u banky v Hongkongu, po něm zůstalo 22,5 milionu amerických dolarů. Bance se prý nepodařilo zjistit žádné mužovy příbuzné.

Patrick ženu vyzval, aby se vydávala za jedinou příbuznou pana Omara. Peníze by jí poslal na účet a ona by mu poslala 60 % částky zpět. Zbytek ať si nechá. Pak ji odkázal na jistého Pietera Rodolfa, který podle jeho tvrzení pracuje v bankovním ústavu v Nizozemsku. Ten jí založí účet u této banky, který je prý nutný pro převod peněz.

Žena s vidinou velkého bohatství podvodníkovi uvěřila a Rodolfa kontaktovala. Ten jí skutečně založil účet, ale u nikdy neexistující banky. Za pár měsíců z ní podvodníci takto vylákali asi 600 000 korun. Policie je na tyto podvodníky krátká a je skoro nemožné je dopadnout.

Jak nenaletět?

Přišel vám email, který měl tyto náležitosti?

Byli jste kontaktováni zcela neočekávaně?

Nabízí vám odesílatel tak výhodné podmínky, až jim nemůžete uvěřit?

Byli jste požádáni, abyste sdělili své osobní či bankovní údaje nebo zaplatili vstupní poplatek?

Jste nuceni k okamžité reakci?

Jsou kontaktní údaje odesílatele neurčité či nedůvěryhodné (zaměřte se na telefonní číslo, adresu sídla nebo bydliště)?

Obsahuje text zprávy gramatické nebo pravopisné chyby?

Jste žádáni, abyste vše udrželi v tajnosti?

Jestli ano, jedná se o podvodný email. Na tyto zprávy nereagujte a neodepisujte. Dáte podvodníkům zpětnou vazbu a potvrdíte tak, že je vaše emailová adresa funkční a aktivní.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články