Thriller Útok na Bílý dům. Channing Tatum měl pozastavenou výplatu, film vydělal příliš málo

Thriller Útok na Bílý dům. Channing Tatum měl pozastavenou výplatu, film vydělal příliš málo
Zdroj: TV Prima
Útok na Bílý dům je americký akční film z roku 2013. Teroristé se zaměří na samotný symbol americké státnosti, Bílý dům.Policistu Johna Caleho (Channing Tatum) okolnosti přinutí zapojit se do záchranné akce a ochránit tak nejen prezidenta, ale hlavně vlastní dítě.Návrhářka kostýmů pro Jamieho Foxxe musela pracovat opravdu tvrdě. Dostala totiž za úkol zakrýt jeho svaly, které nabral pro film Nespoutaný Django.Channing Tatum se nechal ve většině scén zastupovat kaskadérem.+ 3 fotky+ 4 fotky

Rekordní čas natáčení a 99 procent studiových záběrů. I to je film Útok na Bílý dům s Channingem Tatumem v hlavní roli, který dnes můžete vidět v televizi. A navíc – tušíte, proč má hlavní hrdina na sobě neustále bílý nátělník?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 02. 2020 16:55

Režie filmu Útok na Bílý dům se ujal mistr ve svém oboru Roland Emmerich. Teroristé (skupina polovojenských útočníků) se tentokrát zaměří na samotný symbol americké státnosti, Bílý dům. Ten den se účastní prohlídky prezidentského sídla i policista John Cale s dcerou. Nečekané okolnosti ho donutí okamžitě se zapojit do akce a ochránit tak nejen prezidenta, ale hlavně vlastní dítě. Na akční podívanou Útok na Bílý dům se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Neskrývaná inspirace Smrtonosnou pastí

Scénář k filmu Útok na Bílý dům napsal James Vanderbilt, který veřejně přiznal, že se inspiroval Smrtonosnou pastí a Air Force One. Možná právě proto dostal jeho režii na starost právě Roland Emmerich. Ale tím to nekončí. Odkazů je ve filmu ještě mnohem více. Průvodce po Bílém domě se třeba zmíní, že prostřední část sídla se objevila ve filmu Den nezávislosti.

Jamie Foxx coby filmový prezident USA se ve svém celkovém projevu inspiroval svým skutečným protějškem Barackem Obamou. A zřejmě úspěšně, jelikož bývalá hlava státu film viděla a užila si ho. Ale co ten bílý nátělník Tatuma? Přece jasný odkaz na Johna McClanea ze Smrtonosné pasti!

S chutí do toho a půl je hotovo!

Roland Emmerich musel očividně najmout velmi zkušený, a hlavně výkonný štáb. Hotovo bylo za deset týdnů. Stavění kulis šlo všem od ruky – Bílý dům (toho filmaři postavili rovných 65 procent), tanky, letadla, dokonce i Pentagon. Vzhled tajných chodeb pod sídlem prezidenta si bylo ale nutné vymyslet. Stavební plány vládních budov jsou přísně tajné.

Většina záběrů byla vytvořena ve studiích. Tento požadavek vznesl samotný režisér. Chtěl mít absolutní kontrolu nad tím, jak bude každá scéna vypadat a jak bude ozvučena. Samozřejmě že se několika exteriérům nešlo vyhnout, takže se natáčelo rovněž v americké metropoli Washingtonu a kanadském Montrealu.

Problémy s výdělkem

První výsledky po uvedení Útoku na Bílý dům do kin tvůrce filmu asi moc nepotěšily. Film vydělal "pouhých" 25 milionů dolarů (promítal se ve více než třech tisícovkách lokací). Sony Pictures do něj přitom napumpovalo více než 150 milionů dolarů plus marketing. Nejvíce nespokojený byl zřejmě Channing Tatum, neboť mu Sony na základě těchto výsledků pozastavilo výplatu ve výši sto milionů.

Podle průzkumu snímek zaujal pouze 61 procent populace. Na internetových diskuzích se objevily i názory, že nebýt Tatuma, film by prý určitě vydělal ještě méně. Snímek je prý přesycený americkou propagandou. Nezbývá nic jiného, než si udělat vlastní názor.

NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU ÚTOK NA BÍLÝ DŮM SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články