Odvrácená tvář hvězdy M.A.S.H.: Šest měsíců se léčil kvůli domácímu násilí, manželka skončila v nemocnici

Odvrácená tvář hvězdy M.A.S.H.: Šest měsíců se léčil kvůli domácímu násilí, manželka skončila v nemocnici
Zdroj: TV Prima
Plukovník Potter píše dopis manželce: Právě jsem se vrátil z místní kantýny. Potkal jsem tam majory Burnse a Houlihanovou. Ona je hlavní sestra, on je hlavní blbec.Plukovník Potter dostal od své ženy dopis s medem. Ten se mu vylil, tak ho nechává skapávat z dopisu do čaje.)
Klinger: Teče vám dopis, plukovníku
Potter: Medík…
Klinger: Teče vám dopis, medíku.Hawkeye chvatem spraví Potterovi bolavá záda. Potter: Skvělé! Hawkeye: Že jo? Naučil mě to jeden Arab. Měl placatý velbloudy.Radar říká Hawkyemu, že ho plukovník potřebuje, že je ve sprše. Hawkeye odvětí: Vypadá dost velký na to, aby věděl, kde co má.+ 6 fotek+ 7 fotek

Harry Morgan byl hercem mnoha tváří. Jeho filmografie je opravdu fascinující. A i když si zahrál mnoho dalších rolí, proslavila ho především jedna. Sarkastický, extrémně vtipný plukovník v americkém seriálu M.A.S.H. Jedna kapitola v jeho osobním životě je však velmi temná a plná násilí...

Veronika Mottlová
Veronika Mottlová 14. 01. 2020 15:26

Do seriálu M.A.S.H. nastoupil jako stálý herec v roli plukovníka Shermana T. Pottera. Nahradil tak původního Henryho Blakea, kterého scenáristé nechali zemřít. "Potter" coby náhrada to však ustál. Jeho postava měla obrovský úspěch.

Narodil se herec

Harry, původním jménem Bratsberg (10. dubna 1915 – 7. prosince 2011) se narodil v americkém Detroitu jako syn Hannah a Henryho, kteří byli švédského a norského původu.

Vzhledem k jeho představení v seriálu M.A.S.H. asi nikoho, kdo seriál zná, nepřekvapí, že byl ve škole šampionem v debatních kroužcích. Už na studiích ho to ale táhlo ke hraní.

Herecké začátky

Na hereckou scénu se poprvé postavil ještě pod rodným jménem Bratsberg roku 1937 v New Yorku. Tehdy začal vystupovat se skupinou Group Theathre společně s mnoha pozdějšími úspěšnými divadelními a filmovými herci.

Kariéru před kamerou však již začal pod novým jménem. Původně chtěl používat pseudonym Henry Morgan, to však lidi bohužel mátlo, protože již existoval populární komik vystupující pod stejným jménem. Proto si jméno změnil na Harryho. A získával úspěch za úspěchem – jak ve filmu, tak v rádiu, ale například i v hudbě.

A pak přišel M.A.S.H.

V seriálu M.A.S.H. se Morgan poprvé objevil ve třetí sezóně (mezi lety 1974 až 1975), kde si zahrál excentrického generála Hamiltona Steela. V další sezóně se již regulérně připojil ke štábu coby plukovník Sherman T. Potter. Měl rád disciplínu a byl trošku přísný, stále v mužstvu dodržoval dobrou náladu.

Roku 1980 obdržel za roli v seriálu M.A.S.H. cenu Emmy. Když se ho později zeptali, zda se po práci s tolika talentovanými lidmi stal lepším hercem, prohlásil: "To nevím, ale určitě jsem se stal lepší lidskou bytostí."

Trhlina v osobním životě

Harry Morgan byl dvakrát ženatý a měl čtyři děti, mezi nimi i syna Daniela. Ten v roce 1989 předčasně zemřel, bylo mu pouhých dvaačtyřicet. Pro Harryho Morgana to byla obrovská rána, ze které se dlouho nemohl vzpamatovat.

V té době byl už tři roky podruhé ženatý. Jeho choť Barbara Bushman Quine byla vnučkou legendárního herce z éry němých filmů Francise X. Bushmana. Manželství to bylo jako na houpačce – chvíli zářivě šťastné, chvíli plné hádek a rozepří.

Vše vyvrcholilo v červenci 1997, kdy byl herec obviněn z domácího násilí a týrání manželky, které mělo proběhnout o rok dříve. Barbara tehdy skončila v nemocnici s poraněným okem, paží a nohou. Harry Morgan vyvázl – raději než do vazby a možná i do vězení dobrovolně nastoupil speciální léčbu. Šest měsíců docházel k terapeutům, aby se zbavil agresivity a už nikdy nesáhl po násilí coby řešení domácích problémů. Zajímavé přitom je, že s Barbarou zůstali manželi až do smrti.

Harry Morgan zemřel ve spánku 7. prosince 2011 v kalifornském Los Angeles ve věku 96 let.

NA NEJVTIPNĚJŠÍ SCÉNY A HLÁŠKY PLUKOVNÍKA POTTERA SE PODÍVEJTE V GALERII:

Tip Lifee.cz: Seriál M.A.S.H. je stálicí tuzemských televizních obrazovek. Aktuálně ho můžete vídat každé ráno na TV Prima.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články