Vzácná černá včela drvodělka: Do Česka se vrací po sto letech kvůli globálnímu oteplování, je nebezpečná?

Vzácná černá včela drvodělka: Do Česka se vrací po sto letech kvůli globálnímu oteplování, je nebezpečná?
Zdroj: Pixabay
Larvy včely drvodělky jsou oblíbenou potravou pro datla.Včela drvodělka je vedle černého zbarvení pověstná také kožíškem, který má za hlavou.Včela drvodělka je plaché stvoření, obvykle odletí, jen co spatří člověka.Neobvyklé černé zbarvení včely drvodělky nebylo v našich končinách k vidění téměř sto let. + 1 fotka+ 2 fotky

Včela drvodělka je neobvykle velká, celá černá, docela hlučná a navzdory čeledi hmyzu, do které patří, jde o samotářské stvoření. Co ještě se ví o zvláštní včele drvodělce?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. 05. 2021 12:00

S příchodem teplejších dnů se v přírodě probudil zvláštní opylovač, který strávil zimu v malých komůrkách vykutaných obvykle ve dřevě. A to není všechno. Přestože patří mezi včely, nevytváří roje a vede docela samotářský život. I tak je v přírodě nepostradatelná – včela drvodělka.

Včela drvodělka se vrací do Čech

Web Ireceptář.cz píše, že v Čechách byla včela drvodělka hodně rozšířená na přelomu 19. a 20. století, ale pak vymizela na téměř sto let. A kde strávila tu dobu? Dalo by se říct, že na dovolené. Miluje totiž teplé podnebí, takže se vyskytovala převážně v jižní Evropě.

Zpátky do Čech se začala vracet v 90. letech. Víc na sever se totiž stěhuje kvůli globálnímu oteplování, které má za následek zvyšování teplot i u nás.

Přesto včela drvodělka dodnes není ještě příliš častým úkazem v naší přírodě. Pokud ji tedy spatříte, lze vlastně mluvit o štěstí. Bát se jí nemusíte, je hodně plachá a obvykle odlétne dřív, než se k ní stačíte přiblížit. Stejně tak se ale trochu vyhýbá i ostatním včelám. Je to samotářka, netvoří roje a „bydlí sama“, lépe řečeno vedle ostatních včelek, jakoby v paneláku. Každá má svou komůrku. Nejčastěji přezimuje v různých škvírách domů, nebo si vytváří plytké dírky v ztrouchnivělém dřevě.

Hlučný opylovač

Lidé, kteří se s včelou drvodělkou setkali, mluví hlavně o neobvykle hlasitém zvuku, který při letu vydává. Může tím připomínat čmeláka, jenže už první pohled naznačí, že jde o zcela jiného tvorečka. Když jsme u té podobnosti, někdy si ji lidé pletou se sršní, ale není potřeba se bát. Tato včelka je úplně neškodná.

Včela drvodělka je charakteristická až kovově černým zbarvením, jen její křídla mají lehne namodralý odstín. Má masivní kulaté tělo a v porovnání s čmelákem je méně ochmýřená, pouze část za hlavou jí pokrývá kožíšek. Dorůstá až do velikosti 3 centimetrů a rozpětí křídel může dosáhnout 4 centimetry.

A čím se živí? Ráda mlsá na prvních jarních květech, jako jsou třeba dymnivky, pak přejde na akáty a čistec. A na podzim do jídelníčku zařadí nektar z bodláku.

Zdroje:

Wikipedia.org: Drvodělka

iReceptář: Do Čech dorazila vzácná černá včela: Pozor! nespleťte si ji s asijskou sršní

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články