Uplynul rok od smrti herečky Aťky Janouškové: Měřila pouhých 120 centimetrů, partner jí zemřel tragickou smrtí v Mongolsku

Aťka Janoušková, vlastním jménem Vlasta Janoušková, byla česká herečka, dabérka a zpěvačka.
Zdroj: Wikimedia Commons/David Sedlecký Vlastní dílo CC BY SA
Aťka Janoušková, vlastním jménem Vlasta Janoušková, byla česká herečka, dabérka a zpěvačka.Narodila se jako třetí z dětí do středostavovské rodiny pražského klenotníka Rudolfa Janouška.Od dětství se věnovala baletu a hraní v divadle. Již během druhé světové války vystupovala v Národním divadle. V době jejích studií na gymnáziu byli oba rodiče odvlečeni do koncentračního tábora, odkud se otec již nevrátil.+ 4 fotky+ 5 fotek

Byla nejmenší českou herečkou, měřila pouhých 120 centimetrů, ale její hlas patřil mezi ty velké. Byla držitelkou Ceny Františka Filipovského za celoživotní přínos českému dabingu. Vystupovala také v estrádách a kabaretech.

Petra Járková
Petra Járková 09. 03. 2020 08:00

Aťka se narodila do rodiny pražského klenotníka Rudolfa Janouška. Již od dětství milovala balet a hrála v divadle. Během druhé světové války hrála v Národním divadle, jenže pak odvedli její rodiče do koncentračního tábora. Její otec už se nikdy nevrátil.

Tragická láska

Ani v osobním životě neprožívala Janoušková žádný happyend. Zamilovala se totiž do bubeníka Josefa Posledního z Orchestru Karla Vlacha. Ten však v roce 1968 tragicky zahynul v Mongolsku. Bylo jí pouhých 37 let a další 51 roků tak žila s ohromnou bolestí v srdci.

Chlap po Bohdalové

Takovou pikantností je, že s ním před Aťkou chodila herečka Jiřina Bohdalová a Janoušková jí ho prý přebrala. Po jeho smrti na něj však vzpomínala jen Bohdalová, Janoušková odmítala vyslovit jeho jméno. Ztráta byla tak obrovská, že nechtěla vzpomínkami na něj rozdmýchávat svůj žal.

Estrády a kabaret

Po válce se živila jako úřednice, než začala vystupovat v estrádách. Přivedl ji k tomu manažer Lucerny František Spurný. Vystupovala v nich s Dvorským, Popperem a později se Zímou. Měla v nich blok muzikálových písní.  S Emanem Fialou zase dělala kabaret.

Hvězda dabingu

Skvěle mluvila německy a francouzsky, hrála tedy i cizojazyčné role. V letech 1981–1989 vystupovala v Národním divadle v roli Barborky v opeře Zuzana Vojířová. Stála už u kolébky českého dabingu, který zvládala dokonale. Měla absolutní soustředěnost, pohotovost a umění přizpůsobit se původní roli.

NA FOTKY NAŠÍ NEJMENŠÍ HEREČKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články