Oblíbená pohádka Anděl Páně: Bohdalová roli odmítla, následně litovala a Troška nešetřil kritikou

Anděl Páně je filmová pohádková komedie režiséra Jiřího Stracha z roku 2005. Snímek kombinuje prvky lidové pohádky a vánoční hry.
Zdroj: Česká televize
Anděl Páně je filmová pohádková komedie režiséra Jiřího Stracha z roku 2005. Snímek kombinuje prvky lidové pohádky a vánoční hry.Na Nebi se den před Ježíškovými narozeninami probouzí anděl Petronel (Ivan Trojan) a hned jak ho Panna Maria (Klára Issová) pověří prvním úkolem – přinést z trouby plech s vánočním cukrovím – Petronel upadne a cukroví rozsype.Při zkoušce nebeského andělského sboru ho zase sbormistryně – archanděl Gabriel (Gabriela Osvaldová) – vyhodí ven, protože zpívá falešně.  Petronel však sám sobě připadá bez vad a myslí si, že ostatní jen nevidí, jak je dobrý.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pohádka Anděl Páně z roku 2005 je mezi diváky velmi oblíbená, proto není divu, že se na obrazovkách objevuje o Vánocích každoročně. Snímek režiséra Jiřího Stracha, natočený podle knihy Boženy Němcové, je obsazen těmi nejlepšími českými herci, což je velmi znát a pohádka právem patří mezi ty nejvydařenější.

Petra Járková
Petra Járková 23. 12. 2019 16:00

Anděl Petronel, paličatý nešika, který zkazí téměř vše, do čeho se pustí, baví diváky každé Vánoce. Právě humorné scénky udělaly z pohádky snímek, na který se kromě dětí rádi podívají i dospělí. Proto vám přinášíme zajímavosti, které jste o pohádce Anděl Páně určitě netušili!

Odmítnutí Bohdalové

Malou roli odmítla Jiřina Bohdalová. Poté jí to bylo líto a Jiří Strach slíbil, že pokud bude pokračování, tak bude obsazena, což se v roce 2016 skutečně sta­lo.

Rekord ve sledovanosti

Pohádka vytvořila v roce 2006 rekord ve sledovanosti. Tehdy ji sledovalo 2 731 000 diváků.

Ježíškův obtisk

V jedné scéně si malý Ježíšek utře obličej ručníkem a zanechá na něm svůj obtisk. To samé se podle legendy stalo před Ježíšovým ukřižováním, kdy mu svatá Veronika podala roušku, aby si otřel krví zbrocenou tvář. Jeho obličej se pak do látky otiskl.

Kritika Trošky

Režisér pohádek Zdeněk Troška se k pohádce vyjádřil negativně: „Nechápu, jak tam Jirka Strach, režisér, který je věřící katolík, mohl nechat třeba scénu, kde si malý Ježíšek hraje v nebi s malým Jidáškem! Jidáš byl přece normální člověk – co by dělal v nebi? Nebo jak může oddávat čert v kostele? To jsou nesmysly, které jsou v tomto žánru za čárou. Jsem přesvědčen, že do pohádky nepatří," sdělil rozhořčený Troška.

Požehnání snímku

Film vyvolal mlčení ze strany církve. Kardinál Vlk dokonce nepřijal pozvání na premiéru, nakonec ale při křtu DVD nechyběl a snímku požehnal.

Začátek lásky

Režisér Jiří Strach se při natáčení pohádky na Šumavě seznámil se svou budoucí manželkou Magdalenou Stupkovou.

NA SNÍMKY Z FILMU ANDĚL PÁNĚ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA POHÁDKU ANDĚL PÁNE SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20 HODIN NA ČT1

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články