Nejkrásnější hádanka Zdeňka Trošky: Pro pohádku inspirovanou Janem Drdou bylo ušito přes dvě stě kostýmů

Nejkrásnější hádanka je česká filmová pohádka, kterou na námět pohádek Jana Drdy natočil režisér Zdeněk Troška.
Zdroj: TV Nova
Nejkrásnější hádanka je česká filmová pohádka, kterou na námět pohádek Jana Drdy natočil režisér Zdeněk Troška.Premiéru měl film v únoru 2008. Pohádka spojuje a propojuje příběhy dvou Drdových pohádek, O princezně, která hádala, až prohádala a O Matějovi a Majdalence, které pocházejí z knihy České pohádky.Matěj pracuje u sedláka a miluje jeho dceru Majdalenku. Lakomý boháč však jejich lásce nepřeje, představuje si pro dceru bohatšího ženicha. Jednou zachrání Matěj bílou holubičku a ta jemu i Majdalence za odměnu daruje kouzelnou jahodu, díky níž oba rozumějí řeči ptáků. A dobře slyší, jak kohout předpoví, že jednou bude sedlák vítat Matěje jako Majdalenčina ženicha. Zatím se ale mladík ocitne v nemilosti, sedlák ho vyžene a Matěj se dostane až na královský hrad, kde probíhá velká soutěž o ruku princezny Rozmarýny.+ 5 fotek+ 6 fotek

Českou filmovou pohádku Nejkrásnější hádanka na motivy pohádek Jana Drdy natočil známý režisér Zdeněk Troška. Film měl premiéru roku 2008 a dodnes je mezi diváky velmi oblíbený. Spojuje příběh pohádek O princezně, která hádala, až prohádala a O Matějovi a Majdalence. 

Petra Járková
Petra Járková 13. 03. 2020 16:00

Chasník Matěj miluje sedlákovu dceru Majdalenku. Jenže lakomý boháč jejich lásce nepřeje a chce pro svou dceru bohatšího ženicha. Majdalenka a Matěj oba rozumí řeči ptáků a slyší kohouta, jak prorokuje, že jednou bude vítat sedlák Matěje jako Majdalenčina ženicha.

Hádanky od princezny Rozmarýny

To je však otázka budoucnosti. Nyní sedlák Matěje vyžene a ten se dostane až na královský hrad, kde právě probíhá velká soutěž o ruku princezny Rozmarýny. Kdo uhodne tři hádanky, stane se jejím ženichem. Matěj má hádanky rád a ty princezniny jsou pro něj jsou hračka. O svatbu s ní však nestojí, jeho srdce patří Majdalence. Než se k ní ale vrátí a princezna pochopí, kdo je její pravá láska bude to nějakou chvíli trvat a Matěj bude muset překonat nebezpečné překážky.

Inspirací byly Drdovy pohádky

Inspirací pro scénář k filmu se Troškovi staly Drdovy pohádky O Matějovi a Majdalence a O princezně, která hádala, až prohádala. Film byl velmi náročný na kostýmy. Byly jich ušity více než dvě stovky.

Cvičení holubů do filmu

Ve filmu se objeví třicet holubů, kteří museli být vycvičeni za nezvykle krátký čas. Cvičitelé měli na jejich drezúru pouhých čtrnáct dní. Obvykle to trvá několik týdnů intenzivního cvičení.

Filmařské lokality

Natáčelo se ve Staré oboře na Hluboké, kam měli filmaři výjimečně umožněn přístup, jelikož generálním partnerem filmu byla společnost Lesy ČR. Ve Staré oboře na Hluboké se natáčelo i na Filmařské cestě, která byla kdysi vybudovaná pro dramatický film Otakara Vávry Oldřich a Božena. Ten jí však nakonec nevyužil, a tak byla poprvé ke svému účelu využita až po 22 letech do tohoto filmu.

Cena dětské poroty

Pohádka získala cenu dětské poroty na 40. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hoffmana v Ostrově nad Ohří.

NA SNÍMKY Z POHÁDKY NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA POHÁDKU NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20:20 NA TV NOVA

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články