Proslavila se pohádkami, její život byl ale horor. Slavnou autorku dětských knih ničily nevěry, potraty i výhrůžky manžela

Enid Blyton (11. srpna 1897 – 28. listopadu 1968) byla britská autorka knih pro děti a pohádek. Její život byl však spíše jako z hororu. Pronásledovaly ji potraty, manželovy nevěry i drsný rozvod. Ona sama přitom také nebyla svatá...
Zdroj: Wikimedia
Enid Blytonová (11. srpna 1897 – 28. listopadu 1968) byla britská autorka knih pro děti a pohádek. Její život byl však spíše jako z hororu. Pronásledovaly ji potraty, manželovy nevěry i drsný rozvod. Ona sama přitom také nebyla svatá...Čeští diváci mohou znát její postavičku Noddyho…...jeho příběhy totiž vysílala Česká televize v pořadu Kouzelná školka.Vznikl rovněž film Enid, který před pár dny vysílala Nova Cinema.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zaujal vás v televizi nedávno odvysílaný televizní film Enid britské stanice BBC 4, který se stal v den své premiéry třetím nejsledovanějším pořadem od jejího založení v roce 2002? Snímek si tehdy nenechalo ujít 1,27 milionu diváků. Pojďme se podívat na to, o jaké historické osobnosti drama pojednává a jak to bylo s financováním celého projektu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 02. 2020 11:39

Enid Blytonová (ve snímku Enid ji hrála Helena Bonham Carter) se narodila 11. srpna 1897 v Londýně. Původně se věnovala učitelství a psala do novin příspěvky o pedagogice. Poté začala tvořit knihy pro děti. Jako první vydala sbírku říkánek. Následovaly Pohádky na dobrou noc a dobrodružné příběhy Správná pětka a Tajná sedma či řada románů ze školy, jako například Podařená dvojčata.

Rodinný život plný nevěr

Manželem Enid se stal major Hugh Alexander Pollock, který v civilu působil jako redaktor jednoho vydavatelství. Seznámili se poté, co ji požádal, aby napsala knihu o zvířatech. Po několika letech se odstěhovali na panství Old Thatch. V roce 1931 porodila první dceru Gillian. O tři roky později potratila, později se jí však podařilo znovu otěhotnět a přivést na svět další dceru Imogen.

V polovině třicátých let se spisovatelce začal hroutit rodinný život. Z jejího manžela se totiž stal alkoholik. Pitím se vypořádával s traumaty z první světové války, které v něm znovu ožily při redakční práci na Churchillově knize s názvem Světová krize. Navíc navázal vztah s o devatenáct mladší spisovatelkou Idou Croweovou. Ani Blytonová však nezůstávala pozadu. Podle Idiny autobiografie udržovala hned několik mimomanželských vztahů včetně jednoho lesbického s chůvou svých dětí.

Rozvod plný výhrůžek a msty

V roce 1941 se seznámila s chirurgem Kennethem Watersem. Její manžel Hugh Alexander Pollock na to reagoval výhrůžkami, že nevěru zveřejní. Enid ze strachu z veřejného zostuzení požádala o rozvod. Obě dcery byly svěřeny do její péče. Nezapomněla se však bývalému choti patřičně pomstít. Jakožto zkušená spisovatelka měla v literárních kruzích spoustu kontaktů. Ty využila k tomu, aby si major v této branži už ani neškrtl. Za několik let musel vyhlásit osobní bankrot.

Blytonová se nakonec za londýnského lékaře provdala. Měla mu také porodit syna, bohužel během těhotenství spadla ze žebříku a znovu potratila. Ve volném čase se věnovala svému nejoblíbenějšímu koníčku tenisu, který ovšem hrála zcela nahá. Naturismus byl v té době velmi populární.

V padesátých letech se u ní rozvinula demence a alzheimer. Ani její manžel na tom nebyl zdravotně lépe. Zemřela 28. listopadu 1968 v domově důchodců ve věku 71 let.

Noddy a Kouzelná školka

Česká televize zařadila do programu dětského pořadu Kouzelná školka seriál o veselém panáčkovi s modrou čepičkou a zvonečkem jménem Noddy. Vznikl právě podle předlohy knihy Enid Blytonové. Noddy žije v Zemi hraček, kde všechny ožívají a zpívají. Přestože je Noddy hodný a slušný, vždy se dostane do nějakého problému. Pak mu musí přispěchat na pomoc jeho kamarádi. O Enid vznikl i stejnojmenný film z produkce BBC.

Malý rozpočet a šibeniční termín natáčení

Přestože byly podmínky pro vznik filmu Enid minimálně nestandardní, podařilo se producentům vytvořit dílo, které sklidilo úspěch a pozitivní kritiku (zejména za herecké výkony). Kupříkladu štáb měl takový nedostatek kostýmů, že si představitelka hlavní role musela přinést i své vlastní.

Carter byla obsazena do role pouhých deset dní před natáčením, které následně probíhalo dva týdny. Střih byl dokončen za osm dní.

VÍCE O ENID BLYTONOVÉ SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články