Nejznámější autorka detektivních příběhů Agatha Christie: Zhroutila se z manželské krize, často pracovala s jedy

Po rozvodu se v roce 1930 provdala za archeologa Mallovana, s nímž absolvovala mnoho výprav, např. do Iráku nebo Sýrie.
Zdroj: Youtube
Agatha Christie, pseudonym Mary Westmacott, byla anglická autorka detektivních románů a povídek.V roce 1955 se stala nositelkou Ceny Kruhu newyorských divadelních kritiků za drama Svědek obžaloby.V letech 1956 a 1971 obdržela ocenění Dáma britského impéria a Řád britského impéria.Agatha Christie byla do svých 16 let vzdělávána doma matkou, poté studovala v Paříži zpěv.+ 5 fotek+ 6 fotek

Agatha Christie, občas používající pseudonym Mary Westmacott, byla anglická prozaička, autorka velmi oblíbených kriminálních a detektivních příběhů. Jedná se o světově nejznámější spisovatelku všech dob. V počtu prodaných knih ji předstihl jen William Shakespeare.

Petra Járková
Petra Járková 15. 09. 2019 08:00

Pěvecké ambice

Narodila se v typické viktoriánské rodině, a jak bylo v té době zvykem, získala základní vzdělání od svých rodičů. Roku 1906 odjela do Paříže studovat hudbu a zdokonalit svou francouzštinu. Zde zjistila, že má talent na zpěv a klavír, pro svou ostýchavost před publikem a nedostatečně silný hlas však od kariéry zpěvačky upustila.

Práce s jedy

V průběhu první světové války A. Christie pracovala jako dobrovolná sestra a lékárnice v Ashfieldu. I v průběhu druhé světové války spisovatelka pracovala jako dobrovolnice ve výdejně léků. Zkušeností získaných během těchto let při práci s léky, a často i jedy, využila později při psaní svých detektivek.

Slavné zmizení

Roku 1926 se po smrti své matky a kvůli manželské krizi nervově zhroutila. V té době došlo k jejímu slavnému zmizení. Po dobu jedenácti dnů byla nezvěstná a ani po jejím nalezení v hotelu v Harrogate se tento incident nikdy plně nevyjasnil.

Nejslavnější autorka

Jedná se o světově nejznámější spisovatelku detektivních příběhů a také nejlépe prodávaného autora svého žánru. Jejích knih se prodalo již přes 2 mld. výtisků v angličtině a 1 mld. v dalších 103 jazykových mutacích.

Nejdéle hraná hra

Její divadelní hra Past na myši je vůbec nejdéle hranou divadelní hrou. V londýnském Ambassadors Theatre proběhla premiéra 25. listopadu 1952. Odtud se roku 1974 přesunula do nedalekého St. Martins Theatre, kde se stále hraje. V listopadu 2012, kdy hra slavila 60 let od londýnské premiéry, měla za sebou již 25 000. představení.

Nejznámější postavy

Z jejích literárních detektivů jsou nejslavnější Hercule Poirot - belgický detektiv žijící v Anglii, a slečna Marplová.

NA AGATHU CHRISTIE SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články