Před 165 lety se narodila Charlotte Brontëová: Nejbližší jí zemřeli na tuberkulózu, Jana Eyrová ji dostala na vrchol

Slavné sestry, anglické spisovatelky, Charlotte, Emily a Anne Brontëovy.
Zdroj: Wikimedia Commons/National Portrait Gallery
Slavné sestry, anglické spisovatelky, Charlotte, Emily a Anne Brontëovy. Rodina Brontëových žila v chudých poměrech v drsném podnebí severní Anglie v první polovině 19. století, kdy se veškerá práce žen točila kolem domácnosti.Svobodomyslnost, vzdělanost a psaní románů nebyly u žen vůbec obvyklé. Jejich dílo, v němž otevřeně popisovaly tehdejší společnost, se samozřejmě míjelo s jejich dobou. + 6 fotek+ 7 fotek

Je nejspíše nejslavnější ze sester Bronteových a její román Jana Eyrová zná z povinné četby snad každý. Z Charlottiny tvorby totiž přímo sálá autenticita především v otázkách lásky.

Petra Járková
Petra Járková 31. 03. 2020 08:00

Nejslavnější knihou spisovatelky Charlotte Brontëové je román Jana Eyrová. Vypráví příběh osiřelé dívky, která projde peklem sirotčince a poté, co získá práci vychovatelky na odlehlém panství, se zamiluje do záhadného šlechtice. Brontëová čerpala ze svých bohatých zkušeností vychovatelky a učitelky, stejně jako v dalším románu Vilette.

Krutá internátní škola

Charlotte Brontëová je narodila v rodině kněze. Měla dvě mladší sestry, Emily a Anne, obě byly také spisovatelky, a dvě starší sestry, Mary a Elizabeth. Se svými staršími sestrami byla poslána do dívčí internátní školy  Cowan Bridge v Lancashire a její prostředí poutavě popsala v románu Jana Eyrová. Mladá dívka tam žila v chudobě, což nemělo dobrý vliv na její zdraví. Po smrti Mary a Elizabeth, které zemřely na tuberkulózu, si Janu vzali rodiče zpět domů.

Imaginární království

V domácím prostředí začala Charlotte spolu se sestrami Emily a Anne popisovat životy imaginárního království. Pomáhal jim i bratr Branwell, který se zabýval poezií. Příběhy byly velmi propracované a navzájem spjaté. Část těchto rukopisů se dochovala dodnes. Tento koníček je bavil po dobu celého jejich dětství a dospívání. Důsledně je připravil pro pozdější literární život.

Neúspěchy

V roce 1846 sestry Brontëovy společně publikovaly básnickou sbírku pod vypůjčenými jmény Currer, Ellis a Acton Bellovi. Ačkoliv sbírka byla mimořádně neúspěšná, sestry se rozhodly pokračovat v literární tvorbě psaním románů. Kritika však její romány odsoudila jako brakové.

Tuberkulóza

O dva roky později zemřel její bratr Branwell na bronchitidu a celkovou sešlost, posílenou drogovou závislostí na opiu s kodeinem a silným alkoholismem. Charlotte ale věřila, že zemřel na tuberkulózu. Na tuberkulózu zemřely také její mladší sestry Emily i Anne. Po smrti svých sourozenců tedy Charlotte Brontëová žila sama se svým otcem.

Jana Eyrová

Po vydání románu Jana Eyrová se dostala do vysoké společnosti. Několikrát navštívila Londýn a začala se přátelit s významnými umělci. Z Haworthu se do velkoměsta nakonec přestěhovala a začala úplně nový život.

Spekulace o smrti

V červnu 1854 si vzala Arthura Bell Nichollse, otcova vikáře. Charlotte zemřela ve věku pouhých devětatřiceti let, a to v březnu roku 1855. Její úmrtní list označuje jako příčinu smrti tuberkulózu. Existují však také náznaky, že mohla zemřít na tyfus.

NA SLAVNÉ SESTRY BRONTËOVY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články