Před čtyřmi lety zemřela Věra Čáslavská: Stala se symbolem, manžel ji psychicky i fyzicky týral

 Po sametové revoluci byla v letech 1990–1996 předsedkyní Československého a Českého olympijského výboru a v letech 1995–2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru.
Zdroj: Youtube

Naše nejslavnější česká gymnastka se celý život chovala hrdinně. Ať už se jednalo o rok 1968, nebo její hrůzostrašné manželství, které její psychiku ovlivnilo ve velké míře, dokázala se postavit znovu na nohy. Věra Čáslavská se narodila 3. května 1942 v Praze a zemřela 30. srpna 2016.

Petra Járková
Petra Járková 30. 08. 2020 14:00

Klíčové setkání

Živila se jako písařka, ale toužila po studiu medicíny. V začátcích se věnovala krasobruslení, baletu a běhu. Klíčové pro ni bylo setkání s trenérkou gymnastiky Evou Bosákovou, která si ji vzala pod svá křídla, ale tvrdila, že Věra nemá dostatek talentu. Už za tři roky ale skončila druhá na mistrovství republiky, hned za Bosákovou, a za pět let se stala profesionální gymnastkou.

Sabotovala hymnu

Z olympiády v Tokiu v roce 1964 si odnesla tři zlaté medaile a samurajský meč za odhodlání a fair play. Když se vrátila domů do Československa, prezident jí zařídil zvýšení platu. O čtyři roky později podepsala 2000 slov, podporovala antikomunistická hnutí a odmítala sovětskou invazi do ČSSR. To se jí stalo osudným. Během olympiády v Mexiku svůj protest proti okupaci prezentovala veřejně, když při udělování medailí začala hrát sovětská hymna, sklopila hlavu a odvrátila pohled. Komunistický režim v Československu jí za to sečetl poslední dny její kariéry.

Nepřítel státu

Při pobytu v Mexiku se Čáslavská provdala za atleta Josefa Odložila. Tehdy vůbec netušila, co ji čeká za trápení. Po návratu domů toužila po práci trenérky, ale byla smazána z řad tělovýchovné jednoty. Čekala dítě – dceru Radku – a práci nedostala pět let. Studovala dálkově školu a narodilo se jí druhé dítě, syn Martin.

Manželské peklo

V nelehké době neměla klid ani v soukromí. Manželství s hrubým Odložilem pro ni představovalo peklo. Odložil byl agresivní, bil i jejich dceru a svou rodinu týral psychicky. Čáslavská se nakonec rozhodla pro rozvod, ale její trápení tím neskončilo. Manžel ji, posilněn alkoholem, neustále pronásledoval a nadával. Alkohol se mu stal nakonec osudným, když v 55 letech zemřel při potyčce na diskotéce, které se účastnil i jeho syn Martin.

Ten byl za otcovu smrt odsouzen, z vězení se dostal až díky amnestii. Čáslavská prožila chvíle plné strachu a smutku, upadla do depresí. Když se její stav začínal zlepšovat a ona se přestala bát vystupovat na veřejnosti, onemocněla rakovinou slinivky. Nemoc se v létě 2016 zhoršila. 30. srpna jela na prohlídku do nemocnice, kde zůstala a kde také na následky nemoci zemřela.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články