Co je doma, to se počítá, pánové: Sovák byl postrachem schůzí. Peterka se dopoval sportem

Volné pokračování komedie Zítra to roztočíme, drahoušku a to další úspěšný film Co je doma, to se počítá, pánové, byl natočen roku 1980.
Zdroj: Filmové studio Barrandov
Luděk Sobota během natáčení vypěnil. Vadilo mu, že nemohl improvizovat.Dagmar Veškrnové propůjčila hlas zpěvačka Jana Robbová.Natáčelo se v Praze a v obci Karlštejn. Kvůli absenci dálnic trvala Peterkovi cesta na natáčení dvě a půl hodiny.Františkovi bylo v době natáčení padesát osm let, díky sportovování ale vypadal mladší.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdo by neznal pokračování úspěšné komedie Zítra to roztočíme, drahoušku. I zde nastala spousta zajímavých situací. Miloše Kopeckého nahradil Jiří Sovák, který štábu připravil nejednu pernou chvilku. Třeba tím, že před ním museli tajit všechny schůze a porady.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 07. 2020 16:00

Obě rodiny jsou stále na kordy, avšak intenzita výpadů již slábne. René přijde s novým nápadem, jak zbohatnout. Doporučí rodičům založit klub Nováků, kde bude poplatek za členství činit pět korun. Toto počínání neujde pozornosti Bartáčkových, ti však nyní řeší tetu z Ameriky, která by se mohla stát dojnou krávou na peníze.

Na film, Co je doma, to se počítá, pánové se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Kopeckého vystřídal Sovák

V pokračování kultovní komedie si manžela Stelly Zázvorkové zahrál Jiří Sovák. Miloš Kopecký se role odmítl znovu ujmout, protože nedokázal jen tak hodit za hlavu rozepře, které měl v soukromí se Zázvorkovou. Ostatně i Stella požádala režiséra Schulhoffa, aby k ní našel náhradu. Zprvu se to jevilo jako pořádný oříšek, nakonec ale padla volba na Sováka.

Hlavně opatrně

Ač byl Jiří typově zcela odlišný, k Zázvorkové se hodil dokonale. Jenomže byl postrachem veškerých schůzí. Štáb tak před ním vše tajil. Když na nějakou náhodou přišel, rozpoutalo se hotové peklo. Se svou poněkud komplikovanou povahou řekl všem na rovinu, co si o nich myslí. Nezdráhal se ani kritizovat režim, což nemuselo zrovna dopadnout dobře. Naštěstí ho chránila jeho veliká popularita, díky které se nestal obětí perzekucí.

Nezmar Peterka

Tipli byste si, že filmový manžel Ivy Janžurové měl v době natáčení druhého dílu padesát osm let? K jeho mladšímu vzhledu přispívalo pravidelné sportování. V mládí se chtěl věnovat vzpírání, nakonec ale skončil u divadla. Přesto ve volném čase tvrdě trénoval. A právě díky své postavě získal spoustu filmových rolí.

Janžurová také později vzpomínala, že jí vyhovovala Peterkova nemluvnost. Během přestávek si každý dělal své, oba mlčeli. Naopak z Menšíka či Sováka jí prý šla hlava kolem, neustále vyprávěli vtipy a nebyli k zastavení.

Peterka navíc trpěl pocitem méněcennosti vůči zkušenějším kolegům. Nakonec jej musel uklidňovat právě Jiří Sovák. Vysvětlil mu, že nemá cenu řešit, kdo má větší zkušenosti. Ať ke své roli přistupuje jako lékař k pacientovi. Všechny pochyby musí jít stranou, neboť jde jen o jedno: vyléčit pacienta.

Rozladěný Luděk Sobota

Perlička na závěr: Luděk Sobota žil v domnění, že bude moci během natáčení improvizovat jako v prvním díle. Chyba lávky. Tentokrát se muselo jet přesně podle scénáře. Když to už jednou nevydržel a vypěnil, režisér jej vyhodil ven na déšť, po chvilce se vrátil a zeptal se: “Tak co, Luděčku, už jste se uklidnil?” Sobota jen zatnul zuby a přikývl. Nesnášel totiž, když jej někdo takto oslovoval.

Na další zajímavosti a fotky z oblíbeného snímku se podívejte zde:

Zdroj textu: Aha!, Prima, čsfd

Zdroj fotek: Prima Max

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články