Což takhle dát si špenát: Kraus hrál roli hloupého esenbáka s radostí, Janžurová čerpala inspiraci od dcer

Což takhle dát si špenát je česká filmová komedie s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem v hlavní roli z roku 1977. Tuto veselohru režíroval podle scénáře svého osvědčeného spolupracovníka Miloše Macourka režisér Václav Vorlíček.
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Což takhle dát si špenát je česká filmová komedie s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem. Veselohru z roku 1977 režíroval Václav Vorlíček podle scénáře svého osvědčeného spolupracovníka Miloše Macourka.Hrdiny komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté.Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě.Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu v hotelu Imperial, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. + 5 fotek+ 6 fotek

Roku 1977 natočil režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka legendární film Což takhle dát si špenát s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem v hlavní roli. Pamatujete si na nejvtipnější scény, které baví diváky dodnes?

Petra Járková
Petra Járková 29. 02. 2020 16:00

Režisér Václav Vorlíček a scénárista Miloš Macourek byli velcí kamarádi, proto se na natáčení komedie Což takhle dát si špenát vysloveně těšili. Ve filmových studiích je ale neustále zdržovali s tím, že je nutné nejprve natočit něco seriózního.

Legendární herci

Do "blbosti" jak na Barrandově film nazývali, se přihlásila celá plejáda legendárních herců. Patřili k nim, Jiří Sovák, Vladimír Menšík nebo třeba Iva Janžurová. Ta podala fantastický výkon, když ztvárnila nemluvně v těle dospělé ženy.

Improvizace Janžurové

„Režisér měl strach, aby to nepohoršovalo, Iva měla na sobě jen kombiné a byla velice pěkná ženská. Tak Menšík řekl – ať si dělá, co chce. Václave, dej jí čokoládu, dorty a pralinky, ať se upatlá a zbytek už obstará sama,“ zavzpomínala na natáčení v jednom z rozhovorů Stella Zázvorková.

Inspirace dcerami

Sama Janžurová i po letech na roli velmi ráda vzpomíná s tím, že si ji náramně užila. Hodně jí pomohlo i to, že v té době měla dvě malé dcery, a tak od nich mohla ledacos odkoukat.

Role hloupého esenbáka

Jan Kraus si zahrál roli hloupého esenbáka s radostí. Bral to jako takovou malou osobní pomstu policistům, se kterými celé mládí bojoval.

Předabování Velena

Režisér Vorlíček měl za to, že brněnský akcent Oldřicha Velena, představitele ředitele továrny, je velmi výrazný, proto jej při postsynchronech nadaboval Lubor Tokoš. Stejně tomu bylo i v dalším Vorlíčkově filmu Jak se budí princezny.

Malý Menšík

Dětský herec Michal Kocourek, který ztvárnil omlazeného Zemánka, dostal díky své roli přezdívku „malý Menšík“

NA SNÍMKY Z FILMU COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA KOMEDII COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 21:30 NA PRIMĚ

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články