Nešťastně šťastná manželství Vladimíra Menšíka: S první ženou se rozvedl z nepozornosti

O legendárním baviči Česká televize vytvořila výborný dokument Nezničitelný Vladimír Menšík.
Zdroj: Česká televize
Vladimír Menšík byl moravský herec, moderátor, lidový vypravěč a bavič, držitel ocenění národní umělec.O legendárním baviči Česká televize vytvořila výborný dokument Nezničitelný Vladimír Menšík.Rodák z moravských Ivančic přičichl ke kumštu v souboru písní a tanců Adolfa Pištěláka. Nejprve vystudoval průmyslovou školu a nějakou dobu pracoval v Brněnských strojírnách.Teprve později se pokusil dostat na brněnskou JAMU (Janáčkova akademie múzických umění), což se mu na druhý pokus podařilo a po absolutoriu v roce 1953 nastoupil do Vesnického divadla, kde jej v roce 1954 (v divadelní hře Hledač světla) objevil E. F. Burian, který jej také angažoval.+ 7 fotek+ 8 fotek

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, herec, komik, bavič a v neposlední řadě i konferenciér Vladimír Menšík si velmi zakládal na dobrých rodinných vztazích. Sice byl podruhé ženatý, ale s první ženou stále dobře vycházel. Jejich rozvod přitom proběhl velmi zvláštně...

Jana Jánská
Jana Jánská 29. 03. 2020 11:07

Vladimír Menšík (9. října 1929 – 29. května 1988) miloval společnost, nejspíše i proto měl neustálou potřebu všechny kolem sebe bavit. Nevydržel chvilku mlčet, dokázal proměnit naprostý nesmysl v ohromný fór. Žil rychle a zběsile. Jeho pověstná veselá povaha mu svou nakažlivostí otvírala dveře všude, kam potřeboval. Nezkazil žádnou legraci, rád flámoval - a nejen ve společnosti kamarádů a přátel, ale také alkoholu.

Tohle všechno - i fakt, že si nepřipouštěl jakékoli manželské problémy - byly vlastně důvody, proč se Vladimír Menšík tak trochu nedobrovolně rozvedl.

Láska z dětství

Začátek kariéry Vladimíra Menšíka byl trochu kostrbatý. Působil sice v souboru písní a tanců Adolfa Pištěláka, nicméně se vrhl na průmyslovku a pracoval v Brněnských strojírnách. Když se ale po studiu na JAMU přestěhoval do Prahy, brzy si jeho kumštu všimli i tam.

V té době už nebyl sám. Oženil se s kamarádkou z dětství Věrou, se kterou se poznal ve Skautu. Skvěle si rozuměli a báječně se doplňovali. Jenže to vzhledem k jeho stylu života nestačilo. Poté, co se jim narodily dvě děti, syn Petr a dcera Vladimíra, Věra se rozhodla pro rodinný život a časem stále více odmítala tolerovat skutečnost, že Vladimír Menšík trávil většinu času hraním a bohužel i stále častějším popíjením s kamarády.

Jelikož svou ženu skutečně miloval a nepřipouštěl si, že by její cit k němu vyprchával, do poslední chvíle bral její náznaky nespokojenosti na lehkou váhu. Tak se také stalo, že ignoroval žádost o rozvod a k nařízenému rozvodovému stání se nedostavil. Pozvánku k soudu bral jako pokus o vtip ze strany manželky. Jenže manželství bylo i přesto rozvedeno. Nutno dodat, že se s Věrou nerozešli ve zlém a naopak zůstali celoživotními přáteli.

Tolerantní Olga

Na rozdíl od Věry, která zůstala do konce života sama, se Vladimír Menšík podruhé oženil. Manželství s paní Olgou mu vydrželo až do jeho předčasné smrti v roce 1988. Měli spolu také dvě děti, syna Jana a dceru Martinu, která se profesně vydala v otcových stopách.

Manželka Olga byla v mnoha ohledech vůči jeho neřestem tolerantní. Možná to přimělo Vladimíra Menšíka, aby se šel ze své závislosti na alkoholu léčit. A možná si s prohlubujícími se zdravotními problémy uvědomil, že jejich láskyplný vztah a postoj jeho ženy nejsou tak zcela samozřejmé.

NA OSUD KRÁLE HUMORU VLADIMÍRA MENŠÍKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články