Fakta o řeckých veselkách. Jsou skutečně takové jako ve filmu Moje tlustá řecká svatba?

Moje tlustá řecká svatba je filmová komedie z roku 2002. Film byl nominován na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší komediální či muzikálový film. Herečka a scenáristka Nia Vardalos byla za scénář k filmu nominována na Oscara a za roli ve filmu na Zlatý glóbus.
Zdroj: TV Prima
Moje tlustá řecká svatba je filmová komedie z roku 2002. Herečka a scenáristka Nia Vardalos byla za scénář k filmu nominována na Oscara a za roli ve filmu na Zlatý glóbus. Tvůrci filmu si řeckou svatbou pěkně namastili kapsy. Tržby přesáhly 240 milionů dolarů.Když producent Tom Hanks volal Nie ohledně nabídky na její film, zavěsila mu, protože si myslela, že si z ní někdo dělá srandu.Hlavní role měla připadnout herečce Melině Kanakaredesové, kvůli jejímu těhotenství z toho však sešlo. Ve filmu si zahrál i manžel Vardalosové, Ian Gomez.+ 6 fotek+ 7 fotek

Kdo by netoužil po tom, spojit svůj svazek se svým milovaným v tak čarovné zemi, jako je Řecko. Vždyť nabízí krásné počasí, malebnou architekturu a spoustu úžasných ostrovů. Svatební tradice Řeků se ale od těch našich liší. Pojďme se spolu podívat na nejzajímavější z nich.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 02. 2020 15:03

Představujete si pravou řeckou veselku jako tu z filmu Moje tlustá řecká svatba? Tato romantická komedie z roku 2002 vypráví o mladém Američanovi Ianovi, který se zamiluje do Kanaďanky řeckého původu. Aby se stal plnohodnotným členem její rodiny, musí se seznámit se všemi aspekty života své nastávající. Kromě rodinného podniku to jsou také tradice a hlavně jídlo. Je tady ale jeden problém – Ian je vegetarián. Film Moje tlustá řecká svatba dnes ve 20:00 uvádí Prima Max.

Věno nevěsty

Jaké jsou pravé řecké svatby ve skutečnosti? Řekové jsou v přípravách na svatbu velmi pečliví. Plánují ihned po zásnubách. Veselky mají totiž rádi hodně velké. Zatímco v Česku přijde ze strany nevěsty třeba sedm členů rodiny, v Řecku počítejte minimálně s padesáti hosty, a pokud se zadaří, tak i s rovnou stovkou. Ve výbavě nevěsty se může klidně objevit i byt či dům. Pokud v něm ale bydlí rodiče, nečekejte, že se odstěhují. Tradice hovoří jasně: Mladí musí ctít staré a postarat se o ně.

Nevěstino věno je před svatbou vystaveno v jednom pokoji. Chodí se na něj dívat jak rodinní příslušníci, tak i sousedé a známí. Tento zvyk slouží zároveň jako inspirace pro rodiče dosud svobodných dívek. Každý návštěvník má povinnost přinést hrst cukru a rýži. Obě ingredience se sypou do velkých pytlů. Cukr je pro sladký život a rýže na plodnost.

Obřad

Svatba probíhá v pravoslavném kostele, a to vždy v podvečer. Novomanželé se mohou těšit na dárky v podobě peněz a šperků. Stejně jako u nás se nevěsta připravuje za asistence nejlepších kamarádek. Ženich ji nesmí až do obřadu spatřit. Prsteny předává svědek a svědkyně, kteří jim následně položí na hlavu věnce, tzv. stefana. Následně se ženich a nevěsta posypou rýží a bonbony s mandlemi.

Po svatbě, zejména na venkově, zůstává žena v domácnosti a věnuje se výchově dětí. Muž má naopak povinnost rodinu zabezpečit finančně. Podíl na tom má určitě i pravoslavné náboženství, které považuje manželství za posvátné. Řekům toto rozdělení rolí zřejmě vyhovuje, jejich země se totiž může pyšnit malým počtem rozvodů.

Nejdůležitější je dobré jídlo, pití a zábava

Řekové si potrpí na kvalitní červené víno, které nesmí chybět na žádné svatbě. Ale nejen pitím je člověk živ, tak co si mezi skleničkami vína dopřát černé olivy, sýr feta a grilované maso a hlavně tzatziki? Jídlem se rozhodně nešetří, protože každý návštěvník pozve známého a ten zase kamaráda. Někdy se tak celá událost plánuje i rok dopředu.

Se západem slunce přichází na řadu zábava plná tradiční řecké hudby a tanců. Oba novomanželé by neměli podcenit výběr pohodlné obuvi, neboť tančit se přestane až ráno. Ženicha taktéž čeká výslech ze strany rodičů nevěsty, to je ale časté i u nás a možná prakticky na celém světě.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU MOJE TLUSTÁ ŘECKÁ SVATBA:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články