Truffles: Proč nesou jméno po po luxusních houbách? 10 zajímavostí o těchto báječných čoko bonbónech!

Tajemstvím oblíbených bonbónů je hmota zvaná „ganache“.
Zdroj: Tim Pierce/Flickr.com
1. S černými lanýži (houbami) nemají skoro nic společného. Říkáte si, jakážto tajemná ingredience dělá truffles tak jedinečné? Ne, ona pověstná houba to není. Kdyby byla, zřejmě bychom si my, obyčejní smrtelníci, nemohli sladkou pochoutku dovolit. Ne nadarmo se lanýžům přezdívá „diamanty kuchyně“ – cena za kus se pohybuje v řádech desetititisíců.2. Něco se ale přece jen najde. Vyhledejte si obrázek černého lanýže a dojde vám, co luxusní houbu s čoko laskominou spojuje. Totiž vzhled a tvar. Stejně jako lesní poklad se bonbón vyznačuje nepravidelným tvarem, nejasnou texturou a temně hnědou až černou barvou.3. Není jasné, jak vznikly, ale z čeho. Totiž z „ganache“. To je skoro zázračná hmota, které vzniká smícháním horké smetany a čokolády. Není-li bonbón z ganache, nelze ho nazvat „truffles“.4. Originální recepturu truffles si přivlastňuje hned několik cukrářů. Není divu vzhledem k masové oblibě bonbónů. Některé prameny připisují jejich vznik francouzskému podniku Patisserie Siravdin, jiné švýcarským cukrářům. Nejvěrohodněji se však jeví následující dva příběhy.+ 7 fotek+ 8 fotek
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Zadáte-li si do vyhledávače pojem „truffles“, můžete být poněkud zmateni z toho, co vám vyskočí. Obrázky lahodných čoko bonbónů obalených v kakau se mísí s fotkami nepříliš vábné, skoro černé houby. A právě tady začíná a končí tajemství kolem oblíbených truffles. Co mají sladké kousky společného s nejluxusnějšími houbami světa? A co tedy přesně [trafls] jsou? Odpovědi hledejte v galerii níže.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 6. října 2017

Zdroje: Ashers / ProFlowers / The Nibble

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články