Václav Vorlíček slaví 88. narozeniny. Na jeho legendárních filmech vyrostla nejedna generace

Filmy Václava Vorlíčka jsou stále velmi populární
Zdroj: Petr Novák - wikipedie
Filmy Václava Vorlíčka jsou stále velmi populárníI v takto pokročilém věku je tento legendární filmař stále velmi vitální.Film miloval od útlého dětství a již jako dítě se rozhodl, že bude velkým filmovým režisérem.V 70. letech patřil Vorlíček mezi nejlepší a nejvytíženější režiséry+ 1 fotka+ 2 fotky

I v takto pokročilém věku je tento legendární filmař stále velmi vitální. Režisér filmů jako Dívka na koštěti, Tři oříšky pro Popelku, nebo Arabela se těší pevnému zdraví.

Redaktor
Redaktor 03. 06. 2018 16:09

Václav Vorlíček se narodil v Praze. Film miloval od útlého dětství a již jako dítě se rozhodl, že bude velkým filmovým režisérem. To se mu také splnilo, když v roce 1956 vystudoval FAMU. Jako asistent režie nastoupil do filmového studia Barrandov a vypracoval se až na post pomocného režiséra. V 60. letech už byl režisérem samostatným. U diváků prorazil komedií Kdo chce zabít Jesii?, která měla být parodií na komiksové hrdiny. Film velice zaujal dokonce hollywoodská studia, která chtěla natočit remake. Ale protože se do domlouvání filmů s Američany vložil tehdejší komunistický režim, Vorlíčkovi se dveře Hollywoodu definitivně zavřely. Během natáčení Jesie se setkal s Milošem Macourkem, se kterým po zbytek života spolupracoval. Vznikl tak další skvělý film, ke kterému Macourek napsal scénář, a to Pane, vy jste vdova. Komedie která opět zaznamenala mimořádný divácký úspěch doma i v zahraničí a představitelce hlavní role, Ivě Janžurové, přinesla ocenění nejlepší herečky festivalu v Terstu. Na tomtéž festivalu uspěla později i pohádková komedie Dívka na koštěti, v níž hlavní roli ztvárnila populární zpěvačka Petra Černocká.

Na vrcholu

V 70. letech patřil Vorlíček mezi nejlepší a nejvytíženější režiséry. Vedle komedií točil Vorlíček i pohádky. Nesmíme tedy zapomenout na jeho legendární Tři oříšky pro Popelku, Jak utopit doktora Mráčka nebo Jak se budí princezny. Mezi jeho slavné seriály se řadí například Létající Čestmír či Arabela.

90. léta

V devadesátých létech jeho tvorba vyčpěla a Vorlíček, jak sám později přiznal, začal ztrácet svou pověstnou originalitu. Začal tedy raději sázet na komerci. Nadále hodně točil, jelikož měl renomé úspěšného tvůrce. Jeho práce lze ale v nejlepším případě označit za průměrné. Jezerní královna, Arabela se vrací a Mach a Šebestová a kouzelné sluchátko, které točil pro čínskou televizi, diváky zklamalo.

I přes tvůrčí útlum v pozdním období své práce patří nadále k nejuznávanějším českým režisérům. Natočil 25 celovečerních filmů, z nichž mnohé patří do zlatého fondu české kinematografie a získaly desítky ocenění na filmových festivalech doma i v zahraničí.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články