Žid s osobitým humorem a čtyřmi Oscary: Woody Allen slaví 83 let

Jeho filmy bývají často komedie s prvky parodie a typickým humorem.
Zdroj: wikipedia
Ve filmu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) si Woody Allen zahrál spermii.V jeho kariéře měly místo i stand-up show.Diane Keaton, Woody Allen a Jerry Lacy.Půlnoční zážitky Owena Wilsona mu odhalí Paříž v jiném světle a ovlivní nejen jeho budoucí život. Film Půlnoc v Paříži.+ 6 fotek+ 7 fotek

Je jedním z mála filmařů, kterým se povedlo prosadit především jako tvůrci autorských filmů. U svých diváků je velice oblíbený a dá se říci, že patří mezi nejlepší komiky a baviče všech dob. A jeho čtyři Ceny Akademie, Oscaři, to jenom dokazují.

Redaktor
Redaktor 01. 12. 2018 11:07

Allen Stewart Konigsberg se narodil 1. prosince 1935 v Bronxu, v New Yorku. Jeho rodina je židovského původu, má sestru Letty, která se narodila v roce 1943. Allenovi rodiče spolu nevycházeli nijak dobře, jeho dětství se proto nedá označit jako šťastné, a to i kvůli napjatému vztahu s přísnou matkou. Ve škole byl ovšem velice oblíbený mezi spolužáky a velice obratně hrál i basketbal a baseball.

Svou kariéru začal psaním „gagů“ do novin, v šestnácti letech dostal první spisovatelskou práci a začal si říkat tak, jak jej známe dnes – Woody Allen. Jméno Woody si zvolil podle klarinetisty Woodyho Hermana; Woody Allen sám na klarinet hraje a je vášnivým fanouškem jazzu. Ihned se projevil jeho přirozený talent bavit lidi.



Ačkoli začal studovat na Newyorské univerzitě, studia nedokončil a místo toho se stal spisovatelem na plný úvazek. V roce 1961 se stal také stand-up komikem, psal pro populární televizní show a začal se objevovat na obrazovkách a v podnicích mnohem častěji.

Jeho filmy bývají často komedie s prvky parodie, vykazují typický humor a autobiografické prvky, často i komercializace sexu. Za jeho nejlepší je považován snímek Annie Hallová, známé jsou také Vicky Cristina Barcelona, Cokoliv, Sólokapr, Půlnoc v Paříži a Do Říma s láskou. Jeho nejnovější film se jmenuje A Rainy Day in New York (2019).

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články