Na skok do Říma? Co určitě navštívit a kam se podívat?

Coloseum. Jedna z nejslavnějších památek Říma
V antickém Římě byly dostihy velice populárníVatikán je povinnost navštívitForum romanum. V antice střed veškerého děníBývalý hippodrom, po kterém toho moc nezůstalo+ 4 fotky+ 5 fotek

Řím, je velkolepé staré město, které v dobách starověku, ale také středověku, hrálo v lidské historii velikou roli. Z Říma a Italie pocházelo mnoho umělců a státníků a Římská říše je dokonce matkou republiky a demokracie. Jestli do Říma zavítáte jen tak na otočku, nemůžete stihnout vše. Co se ale stihnout minimálně dá?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 12. 03. 2018 13:45

Tato trasa je vhodná pro víkendové turisty, kteří Římem letmo prolítnou. Pro skutečné vychutnání si toho velkolepého města je ale dobré si udělat speciální čas a volno na několik dní. Nejlépe táden. Víc tak poznáte jeho úžasné kouzlo.

Koloseum, Konstantinův oblouk, Forum romanum, Circus maximus.

Koloseum bylo postaveno v roce 80. Před naším letopočtem a vešlo se do něj na padesát tisíc diváků. Hry a zábava, která se v něm pořádala, byla krutá. Gladiátoři byli otroci, kteří měli za úkol jen bojovat, nebo zemřít. Zároveň to také byli obrovské celebrity té doby. Dodnes se dochovala spousta dopisů od fanynek, které byly adresovány právě gladiátorům. Po úpadku Říma bylo postupně rozebíráno a používáno na stavbu nových budov.

Forum romanum bylo centrem všeho dění ve městě. Právě na tomto místě kdysi stály významné veřejné budovy, baziliky a senát. Právě na těchto místech se řečnilo, soudilo a podepisovaly se významné dohody a smlouvy.

Circus maximus, nebo také hippodrom, byl ,,stadion“ určený k atletice a k závodu vozatajů. Dokázal pojmout víc než 150 000 diváků. Dnes už velkou slávu obřího hippodromu nepřipomíná skoro nic. Na místě se nachází park.

Fontána di trevi

Fontána di trevi je slavná římská fontána vybudována v letech 1732 – 1762. Navrhl ji Nicola Salvi a je postavená v pozdně barokním stylu. Je opravdu skvostná a její návštěvu si nesmíte nechat ujít

Pantheon

Půl kilometru od Fontány di Trevi se nachází antický Pantheon. Pantheon velice proslavila kniha Dana Browna Šifra mistra Leonarda. Jedná se o starověký kruhový chrám, ve kterém se uctívali bohové  Od roku 609 n.l se v něm uctívá panna Marie. Patří k nejvýznamnějším a nejzachovalejším antickým chrámům a stavbám vůbec.

Vatikán, Sixtinská kaple, Svatopeterské náměstí, Bazilika svatého Petra

Být v Římě a nenavštívit Vatikán? To by byl hřích všech hříchů. Už jen příchod na Svatopeterské náměstí je úžasný zážitek.

Bazilika svatého Petra je největším dochovaným chrámem na světě a je naprosto skvostná. Na její výstavbě se podílel sám Michelangelo.

Vatikán má jednu z největších uměleckých sbírek na světě, takže fanšmejkři budou vrnět blahem. Ve Vatikánském paláci se nachází 8 muzeí, 5 galérií, Apoštolská knihovna, apartmány Borgiů, Raffaelovy síně a slavná Sixtinská kaple.   

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články