Největší historické mýty, aneb co nás ve škole učili špatně

Albert Enstein byl skvělým žákem i na základní škole
Kleopatra zřejmě nikdy sebevraždu nespáchalaNapoleon Bonaparte nikdy ze své výšky mindráky nemělSalieri byl ve své době úspěšnější než samotný Mozart. Mozart si za to mohl sám. Žil bohémským životem a byl věčně pod parouEdison nikdy žárovku nevymyslel. Ani nemusel. V jeho době už dávno existovala+ 4 fotky+ 5 fotek

Historii píší vítězové, to je všeobecně známo. Vzhledem k tomu, že se některé události udály před x tisíci lety, jsou opředeny mnoha mýty, kterým můžeme věřit dodnes. Pojďme se tedy společně podívat, co všechno nás v hodinách dějepisu učili špatně.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 12. 03. 2018 09:45

Kleopatra byla krásná, byla to Egypťanka propašovaná v koberci a spáchala sebevraždu

Kleopatřin příběh se datuje do let 69 – 30 před naším letopočtem. Příběh poslední velké vládkyně Egypta je tak pompézní, že nás uchvacuje dodnes. Ne všechno je tak úplně pravda. Například Kleopatra nikdy krásná nebyla. Její matka a otec byli pravděpodobně sourozenci a nebyla to dokonce ani Egypťanka. Dnes s určitou přesností nemůžeme říci, jak velká vládkyně vypadala, protože se stále nenašlo její tělo. Na starých mincích, které jsou uložené v britském muzeu a na kterých je vyobrazená, ji to ale příliš nesluší. Má velkou bradu a obří orlí nos. Ale co my víme, třeba právě velké nosy znamenaly v dobách starověku krásu. Tyto mince jsou jedinou dochovanou Kleopatřinou podobiznou, kterou máme. Římský historik Plutarchos se o Kleopatřině obřím nose také zmiňuje. Dokonce i sám píše, že Kleopatra rozhodně nebyla nijak přehnaně oslnivá. Na druhou stranu byla neuvěřitelně inteligentní. Plynule hovořila 5 jazyky a dokonce jako jediná z rodiny ovládala i tehdejší Egyptštinu.

Dynastie Ptolemaiovců, ze které pocházela, byla původem z Řecka. Zakladatel dynastie, Ptolemaios I. byl následovníkem Alexandra Velikého a s Alexandrem do Egypta z Řecka přišli. Velký mýtus je i koberec, ve kterém před Caesara předstoupila. Velký a opatrný Caesar by si v cizí zemi do svých soukromých komnat určitě nepozval cizího obchodníka a už vůbec by ho nenechal rozbalit koberec, ve kterém se může ukrývat cokoliv.

Ani pověstná kobra Kleopatru zřejmě neuštkla. Dle pověsti totiž kobra zabila ji a její dvě služebné. Dnes historikové říkají, že to není možné a její záhadnou smrt se snažili vysvětlit. Vzali v potaz kobru, ři osoby, které měla uštknout a rychlos působení jedu. Přišli se zajímavým tvrzením. Kobra Kleopatru a ani její dvě služebné zabít nemohla. Neměla by dostatek jedu. Kleopatru zřejmě nechal zavraždit Octavianus a mýtus o kobře použil ve své pozdější propagandě. Nechtěl na svou osobu uvrhnout špatné světlo.

Napoleon Bonaparte byl malý a ze své výšky měl mindráky

Tento velice zažitý mýtus se používá i v psychologii, ve které podle tohoto císaře a generála pojmenovali syndrom. A to napoleonský syndrom. Má se vyznačovat tím, že daný člověk těžce nese výšku svého vzrůstu. Napoleon Bonaparte nikdy malý nebyl. Tedy na svou dobu nebyl. Obecně lidé v dřívějších dobách dorůstali mnohem menší výšky, než je tomu dnes. Císař měřil cca 170cm. Na svou dobu nebyl prckem, ale dokonce i čahounem, protože průměrná výška byla asi 165cm. Mýtus o tom, že byl malý zřejmě pramení z přezdívky, kterou mu dali Angličané – Le petit Caporal. Tato přezdívka byla angličany špatně překládána jako ,,malý kaprál.“ Angličané toto označení tenkrát špatně pochopili. Le petit Caporal se ve Francii Bonapartemu říkalo z toho důvodu, protože velice dobře vycházel se svými vojáky. Mluvil s nimi, zajímal se o jejich problémy a večer si k nim chodil sedat k ohni.

Salieri záviděl Mozartovi jeho talent

Mýtus zakořeněný divadelní hrou a filmem Miloše Formana Amadeus, který vypráví o nenávisti a zášti dvorního skladatele Salieriho a mladého a živelného genia Mozarta. Nezaklásá se na pravdě. Mozart, byl Salierimu ukradený, protože Salieri byl dokonce úspěšnější, než samotný Mozart.

Albert Enstein ve škole propadal

Velký mýtus, který podporuje studenty, když se jim ve škole nedaří, není tak úplně pravda. Albert Enstein rozhodně nebyl špatným studentem. Už na základní škole se ukazovala jeho genialita a v předmětech jako byla matematika a fyzika přímo exceloval. Pravdou je, že u těch ostatních předmětů, to už takové terno nebylo. Ale šlo to. Nejhorší byla u Ensteina tělesná výchova, ze které opravdu propadal. Ensteinem se tedy už příliš nechlácholte.

Karel Čapek vymyslel slovo robot

Slovo robot se poprvé objevilo v čapkově divadelní hře R.U.R a rozšířilo se do celého světa, kde je dodnes používané. Nebyl to ale Karel Čapek, který jej vymyslel. Byl to jeho bratr Josef a Karel ho do díla pouze použil.

Thomas Alva Edison vymyslel žárovku

Velký mýtus, kterému věří lidstvo po generace. Thomas Alva Edison žárovku nikdy nevynalezl. Žárovka byla vynalezena dlouho před ním. On ji jen zdokonalil. Vymyslel jak udělat, aby vydržela dlouho svítit.

Isaacu Newtonovi nikdy jablko na hlavu nespadlo

Tento mýtus je pravdivý tak z poloviny. Říká se, že Isaac Newton objevil gravitaci, když seděl pod stromem a na jeho hlavu mu spadlo jablko. Ve skutečnosti nespadlo jablko přímo na něj, ale vedle něj.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články