Čtyři největší mýty o spánku dětí

Co jste o spánku dětí možná věděli, ale není to pravda
Zdroj: zdroj: pixabay
Když má vaše dítko rýmu, je chrápání celkem běžné a logické.Malé děti musí prospat mnoho hodin.Vyřvání dětem neubližuje.Vyřvání dětem neubližuje.+ 1 fotka

Děti krmené umělým mlékem spí lépe, když necháte dítě v postýlce vyřvat, zaděláte mu na pořádné trauma... a tak dále, a tak dále. Tyto pověry o dětském spaní se předávají z generace na generaci, ale nikdo už nezkoumá jejich realitu, Jak to tedy je doopravdy?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 16. 12. 2019 08:00

Když půjde dítě později spát, později také ráno vstane

Toto tvrzení v žádném případě nemá základ v realitě. Bohužel neplatí, že čím později půjde dítě spát, tím později také ráno vstane. Děti mají své vnitřní hodiny a pokud jsou „nastavené“ tak, aby vstávaly brzo, bohužel s tím nic neuděláte. Jediné, čeho pozdním ukládáním dosáhnete, bude skutečnost, že bude dítě spát kratší dobu, protože vstane stejně brzy ráno a celý den potom bude mnohem protivnější, protože bude unavené.

Na noc krmte děti umělým mlékem. Budou lépe spát

Bohužel tomu tak není, i když by si to mnozí rodiče převelice přáli. V praxi to nijak nefunguje a ani tuto teorii nepotvrdil žádný dosavadní výzkum.

Chrápání u dětí je roztomilé a normální

Když má vaše dítko rýmu, je chrápání celkem běžné a logické. Jestliže ale chrápe, i když rýmu nemá, je na čase zpozornět. Chrápání může být například příznakem spánkové apnoe, která se projevuje krátkými zástavami dechu v průběhu spánku. Jestliže tedy vaše dítě pravidelně chrápe, rozhodně se o tom zmiňte před jeho pediatrem.

Vyřvání dětem ubližuje

Ubližuje spíše jejich matkám, kterým pláč jejich dětí rve srdce. Je to ovšem přirozený mateřský pud. Studie, která byla provedena australskými vědci, dokázala, že vyřvávací metoda sice vypadá velice drasticky, ale na dítěti se nijak špatně nepodepíše.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články