Trpíte často škytavkou? Víte, co ji způsobuje a jak ji zahnat?

10. dubna 2018 Lucie Trávníčková
zdroj: pixabay
zdroj: pixabay

Škytavku dostávají už děti v děloze. Ten nepříjemný pocit známe všichni. Jedná se o naprosto normální jev lidského těla. Zamysleli jste se ale nad tím, proč vlastně škytavka vzniká? A jak proti ní bojovat?

Laicky řečeno – jedná se o křeč bránice. To je také důvod, proč se škytavka dostaví při hltání jídla. Jednoduše polykáme moc velké kusy jídla a při náhlém a prudkém stahu bránice dojde k prudkému nasátí vzduchu do plic, který za současného uzavření hlasivek způsobí známý zvuk.

Škytavku můžeme dostat i z alkoholu či příliš kořeněných jídel nebo z prudké změny teploty. V této chvíli se už nejedná ani tak o křeč, jako o podráždění samotného žaludku. Ve skutečnosti správnou funkci škytání stále neznáme.

Jak proti škytavce bojovaly naše babičky?

Babské rady jsou aplikovatelné úplně na všechno. I na škytavku. Mezi klasické rady patří zadržení dechu. Jsou tu ale i další tipy:

• Snězte něco sladkého (kostku cukru, lžičku medu), někdo radí namočit kostku cukru do octa a vložit pod jazyk.

• Dejte si něco kyselého, vymačkejte si třeba šťávu z citronu a neředěnou ji vypijte.

• Dýchejte do dlaní nebo do papírového sáčku, zvýšená koncentrace vydechovaného CO2 by měla bránici zklidnit.

• Prý zabírá vypít šálek mátového čaje.

• Dvacetkrát za sebou střídavě vyplazujte a schovávejte jazyk.

 

Neděle 24. 3

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha

Stále více lidí obohacuje svůj jídelníček rostlinnou stravou. Do popředí se znovu dostávají suroviny, které byly v našem prostředí využívány po ...

Více

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha