Kyberšikana. Velký problém virtuálního světa. Víte, jak se nejlépe bránit?

Kyberšikanu není radno podceňovat. Spousta dětí kvůli ní spáchalo sebevraždu
Zdroj: zdroj: pixabay
Na internetu není bezpečno.Je to svět, kam může přijít každý.Umí děti dohnat i k sebevraždě.Než svému dítku pořídíte mobil nebo počítač, seznamte ho s riziky.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kyberšikana se začala v posledních letech stávat opravdovým problémem. Nejvíce jsou tímto ,,fenoménem“ postiženy děti, které bezmyšlenkovitě brouzdají internetem a odepisují každému, kdo jim napíše. Jak se proti kyberšikaně bránit a co v takové situaci dělat?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 24. 11. 2019 06:00

Co je to kyberšikana?

Kyberšikana je označení pro formu šikany, která se děje přes internet a sociální sítě. Kyberšikana může mít mnoho forem. Patří mezi ně například kyberstalking, kyberharašení, kybergrooming, flaming a sexting. Přes sociální sítě může dojít ke sledování oběti, k vyhrožování, rozesílání nelichotivých videí a fotomontáží oběti a jiným formám šikany.

Jak se bránit?

Dobrá je prevence. Neposílejte své intimní fotky cizím lidem. Nikdy nevíte, kdo sedí na druhé straně počítače a jak s fotkou naloží. Dále nikomu neposílejte vaše osobní údaje apod. Nesdělujte tajemství, která mohou být lehce použita proti vám.

Když se stanete obětí kyberšikany

Nereagujte a neodepisujte – vést debatu s člověkem, který vám chce přes net ublížit a zesměšnit vás, nikam nevede.

Uchovejte si e-maily a zprávy z chatu – vše, co vám počítačový agresor napíše a pošle, si pečlivě zálohujte a tiskněte. Kyberšikana je trestný čin. Tyto důkazy předejte policii.

Změňte si virtuální identitu – změňte si přezdívku a založte nový e-mail. Kompletně si vymyslete nové údaje. Věk, pohlaví, jméno apod.

Rady rodičům

Před tím, než koupíte vašemu dítěti telefon, počítač či tablet, ho důsledně před kyberšikanou varujte. Internet je veřejné místo, kam může vstoupit každý a vydávat se za kohokoliv.

Dítě seznamte s úzkým okruhem osob, na které se může v případě problému obrátit.

 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články