Počítač. Dobrý sluha, ale zlý pán. Závislosti na počítači propadají především děti

Na počítač si může člověk vypěstovat velkou závislost
Zdroj: zdroj: pixabay

Možná to zní jako sci-fi, ale je tomu skutečně tak. Stejně, jako se můžou lidé stát závislí na kouření, drogách či alkoholu, závislost může člověk pocítit i vůči vlastnímu počítači. Jak to rozpoznat, že je vaše dítě závislé na počítači a jak probíhá odvykací kůra?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 01. 04. 2018 09:38

Moderní technologie ovládají naše životy a my bez nich už neumíme žít. Denně používáme mobil, počítač a především internet. Ať chceme či nechceme. Naše děti jsou na počítače mnohem více fixované, než jejich rodiče. Což může přerůst v regulérní závislost.

Psychologové bijí na poplach. Dětí závislých na počítačích rok od roku přibývá

Za závislost na počítači, telefonu či tabletu chtě nechtě mohou rodiče dětí. Děti, kterých si rodiče dvakrát moc nevšímají, jsou závislé nejvíce. Dítě je na počítači, protože prostě nemá jinou zábavu a nudí se. Zkuste se mu víc věnovat. A pokud jste zaneprázdněni a nemáte na ratolest čas, dejte ho na nějaký kroužek či sport.

Jak poznat malého závisláka?

Dítěti zakážete počítač a ono nepřiměřeně zuří.

Jen proto, aby mohlo k počítači, splní i nemožné a funguje na sto procent podle vašich představ.

U počítače tráví každou možnou chvilku, najednou si všimnete, že vlastně nedělá nic jiného.

Nejí, nespí a jen a jen hraje.

Lže, že nehrálo, vy přitom zjistíte, že opět sedělo u počítače.

Aby mohlo prosedět hodiny a hodiny u počítače, zanedbává všechny povinnosti – školu, koníčky, které ho tolik bavily, kašle na kamarády.

Kde vyhledat pomoc

Zkuste to nejdřív vy sami. Dejte dítěti jasná pravidla a mantinely, kolik hodin může na počítači strávit. Jestliže mu dělá velký problém toto respektovat, je na čase zajít za odborníkem. Závislost na počítačích je totiž stejně závažná, jako například závislost na hracích automatech. Hrozí změna osobnosti, izolace, neschopnost komunikace apod. Jediné, co dítě, které je závislé na počítači mine, je kradení. Počítače, na rozdíl od hracích beden, nestojí peníze. Tedy krom poplatků za elektřinu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články