Tady všude trpěli a umírali lidé! Mrazivé foto z Černobylu a Pripjati desítky let po tragédii

Tady všude trpěli a umírali lidé! Mrazivé foto z Černobylu a Pripjati desítky let po tragédii
Zdroj: Pixabay
Černobyl: Co se tehdy vlastně stalo? Dne 26. dubna 1986 došlo v reaktoru číslo 4 jaderné elektrárny v Černobylu na severu Ukrajiny při hranicích s Ruskem a Běloruskem k explozi.Radioaktivní spad zamořil nejen přilehlé město Pripjať, ale i velkou část Evropy a hlavně tři republiky tehdejšího Sovětského svazu.Do Pripjati se v posledních letech pořádaly i zájezdy pro milovníky tzv. dobrodružné turistiky. Toto jsou nejmrazivější snímky, které tam lidé pořídili. Lidé, kteří se v roce 1986 často bez jakýchkoliv ochranných pomůcek pokoušeli zničený reaktor hasit, zemřeli buď hned, nebo v následujících letech. Plynové masky jsou připomínkou těch, kteří měli alespoň nějakou ochranu.+ 17 fotek+ 18 fotek

Černobylská jaderná havárie je největší jadernou havárií v dějinách lidstva. Během okamžiku jedna lidská chyba zničila a navždy ovlivnila životy tisíců lidí a usmrtila několik set záchranářů a hasičů, kteří byli vystaveni obrovské dávce radiace. Z města Pripjať se stalo město duchů. Podívejte se, jak to na místě vypadá desítky let poté...

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 31. 03. 2018 15:27

Černobyl: Co se tehdy stalo

Dne 26. dubna 1986 došlo v reaktoru číslo 4 jaderné elektrárny v Černobylu na severu Ukrajiny při hranicích s Ruskem a Běloruskem k explozi. Radioaktivní spad zamořil velkou část Evropy a hlavně tři republiky tehdejšího Sovětského svazu. Lidé, kteří se často bez jakýchkoliv ochranných pomůcek pokoušeli zničený reaktor hasit, zemřeli buď hned, nebo v následujících letech. Byly jich tisíce. A navíc - jen na Ukrajině bylo podle oficiálních údajů asi 2,3 milionu lidí zasaženo radioaktivním spadem, jež způsobuje různé druhy rakoviny.

Zdravotní bilance katastrofy je dodnes nejasná, obestřená záhadami a utajovaná. Kontroverzní odhady OSN uvádějí asi čtyři tisíce potvrzených mrtvých ve třech bývalých republikách SSSR. Greenpeace zase odhaduje, že katastrofa si vyžádala nejméně 100 tisíc mrtvých.

Následky havárie po desítkách let

Genetici vypozorovali, že rodiny, jejichž tehdejší členové byli ozářeni radiací, mají sklon i dodnes, po desítkách letech, rodit postižené děti. Procento se samozřejmě rok od roku snižuje, ale následky jsou viditelné stále.

Kolem města Pripjať se rozrostl lesnatý porost, kterému se kvůli působení radiace říká Rudý les. Radiace v Pripjati je dnes naštěstí znatelně menší. Na žití to sice úplně není, ale v okolí Černobylu pár lidí opravdu opět bydlí. V důsledku toho, že do lesa nezasahuje ruka člověka, rozvinul se tam velice bohatý živočišný život, kterému se daří.

Zájezdy do Černobylu

Do Černobylu, respektive do města duchů Pripjati, se dokonce dalo v rámci tzv. dobrodružné turistiky jezdit na zájezdy. Pravidla byla jasná: Kvůli přetrvávající radiace se výletu nesměly účastnit těhotné ženy a děti mladší 18 let, které jsou stále ve vývinu. Do Kyjeva vás odvezl autobus, nebo se dalo dojet na Ukrajinu po vlastní ose, z hlavního města vás odvezli do zakázané zóny. Povinná byla rouška přes ústa. Dalo se totiž vstoupit do některých budov, které jsou stále nebezpečné. Co dalšího platilo?

  • Přísný zákaz konzumace jídla a pití v zakázané zóně. Zákaz dotýkat se louží a pít vodu například z potoka.
  • Dozimetr, který měří radiaci, pro každého návštěvníka. V oblasti jsou totiž stále místa, kde je radiace opravdu vysoká. Do těchto míst se obecně nedoporučuje v žádném případě chodit.
  • Výlet pouze s průvodcem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články