Kdy vyměnit roušku, aby dobře sloužila: Určující jsou činnosti, které provádíte

Kdy vyměnit roušku, aby dobře sloužila: Určující jsou činnosti, které provádíte
Zdroj: Freepik

Rouška je nejčastější ochranou nosu a úst, abychom bránili šíření kapének, a tím i různým respiračním onemocněním, v současnosti nejvíce covid-19. Aby její nošení mělo smysl, měla by být správně nasazená a také měněna vždy, když ztrácí svou funkčnost. Po jaké době tedy roušku vyměnit?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 15. 12. 2020 12:00

Ochrana nosu a úst může mít různou podobu (od šály a šátku přes rolák až po ústenku, roušku a respirátor), rouška se v širší populaci objevuje nejvíce. Protože má především posloužit jako ochranný předmět, měla by se při jeho využívání zvážit určitá kritéria.

Kritéria pro ochranný materiál

Když se rozhodujeme, který předmět využít na ochranu dýchacích cest, je třeba zvážit materiál. Materiál, ze kterého je předmět vyroben, je totiž rozhodující pro posouzení, jak dlouho bude rouška užitečná. Když už ochranu nosu a úst používáme, mělo by být hlavní, aby dobře plnila svůj účel. Důležitou roli hraje, kolik virových částic může materiál zachytit a jaká je jeho prodyšnost. Tedy to, jak dobře se nám přes něj dýchá.

Velmi prodyšný materiál sice poslouží pro snadné dýchání, ale nebude představovat až tak dobrou ochranu. Je tedy rozdíl mezi hedvábnou rouškou, rouškou z bavlny, případně jestli má kapsu, nebo jestli se jedná o jednoduchý materiál. Možností je právě i rouška s kapsou na vložení nanoroušky, která podstatně prodlužuje dobu nošení roušky.

Podstatná je i činnost člověka

Důležité je také to, jakou činnost s určitou rouškou provádíte. Je rozdíl, jestli jdete cvičit, jestli hodně mluvíte, případně jestli jste víceméně zticha a téměř se nepohybujete.

Při pohybu a mluvení rouška více vlhne a její délka využití se zkracuje. Ministerstvo zdravotnictví ve svém mimořádném opatření uvádí, že velké kapky (větší než 10 µm) často vznikají kvůli kašli, kýchání a jiným výraznějším projevům dýchací soustavy, jako je například křik a smích. Takovéto kapky pak mají velkou rychlost (50 m/s při kýchání, 10 m/s při kašli).

Roušky je potřeba pravidelně měnit

Podle doporučení dané instituce by bavlněná rouška měla při běžné aktivitě vydržet zhruba dvě hodiny. S tím ale souvisí to, co jsme zmínili výše. Při aktivitách, kdy se více zapojuje dýchací soustava, případně jsme ve vlhkém prostředí, bychom měli roušku vyměnit po kratší době. Je tedy vhodné mít roušek několik a měnit je podle toho, kdy přestávají sloužit.

V materiálu se po nošení množí různé bakterie a viry. Použitou roušku pak schováme do sáčku a následně ji vydezinfikujeme.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články