Můžete dostat chřipku a covid zároveň? Lékař vyvrací nejčastější omyl

Můžete dostat chřipku a covid zároveň? Lékař vyvrací nejčastější omyl
Zdroj: Freepik.com

Každoroční chřipková sezona letos zůstává ve stínu boje s epidemií koronaviru. Chřipka přitom začíná útočit obvykle už na přelomu října a listopadu, nejkritičtější měsíce jsou pak prosinec a leden. V tom, zda lze dostat chřipku a covid-19 současně, se řada lidí mýlí a bojí se právě souběhu obou těchto virových nemocí.

Jana Jánská
Jana Jánská 11. 11. 2020 12:51

"Při onemocnění chřipkou nemůžete onemocnět covidem, protože při chřipce se vám v těle vytváří interferon, který přetrvává ještě přibližně tři týdny po odeznění onemocnění a po tuto dobu chrání jedince před koronavirem," vysvětluje MUDr. Igor Karen, člen Národní imunizační komise (NIKO) ministerstva zdravotnictví a Místopředseda pro profesní záležitosti Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP.

Zatímco na vakcínu proti koronaviru svět stále čeká, očkování proti chřipce je běžně dostupné. Může přitom pozitivně ovlivnit i případnou nákazu covidem-19. "Dá se předpokládat, že průběh nemoci pak bude lehčí, protože budete mít stále imunizovaný systém proti jakékoli infekci," doplňuje MUDr. Karen a očkování proti chřipce proto velmi doporučuje.

Chřipka versus covid

Jak se liší chřipka a koronavirus? Základní projevy jsou o obou onemocnění podobné (hlavně suchý kašel, horečka, dušnost), liší se však průběh onemocnění. "Počet závažných a kritických průběhů je u covid-19 výrazně vyšší než u chřipky. U infekce koronavirem je 30 až 40x vyšší pravděpodobnost úmrtí. To v zásadě platí pro všechny věkové kategorie dospělých," uvádí Státní zdravotní ústav.

Pro srovnání. Na chřipku u nás každoročně zemře zhruba 1500 osob, na covid-19 od začátku epidemie zemřelo již 5323 lidí. Aktuálně nakažených je téměř 150 tisíc lidí pacientů.

Očkování proti chřipce

Lékaři letos, zřejmě i v souvislosti s epidemií koronaviru, evidují vyšší zájem o očkování proti chřipce. Svaz zdravotních pojišťoven ČR proto objednal 850 tisíc očkovacích dávek, což je o třetinu více než loni. Je to dostatečný počet pro naočkování seniorů či chronicky nemocných.

"Kdo ale do těchto skupin nepatří, a přesto o očkování stojí, tomu radíme zavolat si na svoji zdravotní pojišťovnu. Všechny pojišťovny v republice jsou instruovány tak, aby klientům pomohly najít ordinaci či zdravotnické zařízení, kde ještě volné vakcíny mají. I kdyby to mělo být v jiném městě," doplnil pro iDnes.cz za SZP Ivo Měšťánek.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články