Očkování proti chřipce neodkládejte ani kvůli koronaviru, říká praktický lékař Igor Karen

Očkování proti chřipce neodkládejte ani kvůli koronaviru, říká praktický lékař Igor Karen
Zdroj: archiv: Mudr Igora Karena

Kromě covidu-19 se s nastupujícím podzimem blíží i hrozba chřipkových onemocnění, která mohou mít poměrně devastující průběh s fatálním koncem. Účinnou ochranu v tomto případě představuje očkování, jenž u nás stále vzbuzuje rozporuplné emoce. Přitom zcela zbytečně…

Jana Jánská
Jana Jánská 18. 09. 2020 08:30

Určitě se nenechám očkovat, protože pak můžu dostat ještě horší chřipku - tato obecně rozšířená nepravda ovšem každoročně mívá, zejména pro ohrožené skupiny lidí, seniory, chronicky nemocné jedince a malé děti, nepříjemné následky.

Vysoká nakažlivost

Zásadní problém, který zejména při současné pandemii koronaviru nelze podceňovat, je bezpochyby nakažlivost. Zejména v počátečním stádiu chřipku snadno zaměníte za obyčejné nachlazení, se kterým se řada lidí objevuje ve společnosti. V uzavřených prostorách v zimním období se viry velmi rychle šíří, a s nimi tak i chřipkové onemocnění. Další důvody k očkování pro Lifee.cz vysvětluje praktický lékař Igor Karen, Místopředseda pro profesní záležitosti Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP a člen národní imunizační komise.

Téma očkování proti chřipce každoročně rezonuje společností. Odpůrci tvrdí, že po očkování naopak můžete dostat chřipku s ještě těžším průběhem. Jak to tedy je?

To rozhodně není pravda, protože když si vytvoříte protilátky proti chřipkovému viru očkováním, vytvoříte si i buněčnou ochranu. Opakovaně se mě moji pacienti ptají, proč neonemocním. To je z jednoduchého důvodu. Nechávám se zkrátka každoročně očkovat.

Řada lidí často zaměňuje virózu za chřipku a naopak? Můžete krátce popsat, jaký je mezi nimi rozdíl?

Při viróze máte teploty kolem 37 stupňů, rýmu, kašel a rozhodně neumřete. Chřipka se projevuje vysokými teplotami, bolestmi kloubů a hlavy, výraznou únavou a prudkým mnohdy často neztišitelným kašlem. A můžete na ni umřít.

Interferonový štít

Kromě pandemie koronaviru nám znepříjemňují život i každoroční epidemie chřipek. Lze tato dvě onemocnění dostat současně?

Při onemocnění chřipkou nemůžete onemocnět covidem, protože při chřipce se vám v těle vytváří interferon, který přetrvává ještě přibližně tři týdny po odeznění onemocnění a po tuto dobu chrání jedince před koronavirem.

Pokud se nechám očkovat proti chřipce, může to nějak ovlivnit případnou nákazu covidem-19?

Ano, dá se předpokládat, že průběh případné nákazy bude lehčí, protože budete mít stále imunizovaný systém proti jakékoli infekci.

Nechal byste se očkovat vakcínou proti COVID 19 ?

Ano nechal bych se očkovat, abych chránil jak sebe, svoji rodinu, svůj personál, tak i okolí.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články