Pod rouškou pleť trpí: Používáte správnou kosmetiku?

Pod rouškou pleť trpí: Používáte správnou kosmetiku?
Zdroj: Freepik
Bylinná osvěžující a hydratační voda na pleť, 254 Kč.Výživný hydratační krém Hydrabio Crème, 408 Kč.Lehký hydratační krém Curcuma Clear, 145 Kč.Osvěžující pleťová voda Růžová voda BIO, 179 Kč.+ 2 fotky+ 3 fotky

Poctivě a zodpovědně nosíme roušku, měli bychom ale myslet i na sebe. Naše pleť totiž pod rouškou vlhne, přehřívá se a trpí nedostatkem čerstvého vzduchu. Proto bychom jí měli věnovat zvláštní a úplně jinou péči, než jsme běžně zvyklí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 17. 11. 2020 12:00

Všichni už dobře víme, že koronavirus se přenáší z člověka na člověka kapénkami vzduchem nebo aerosolem. A proto se my všichni zapojujme do kolektivní ochrany a používáme ochranné roušky, respirátory či šátky. Tím ale na druhou stranu nezvykle zatěžujeme naši dýchací soustavu a samozřejmě i pokožku.

Nepodceňujte rizika

Pokud vás trápí citlivá pokožka, ekzém, seboroická dermatitida či akné, může u vás každodenní nošení roušky vyvolat podráždění, svědění či zhoršení stavu pleti. Ale i u nás ostatních dochází při dlouhodobém nošení ochrany k lehkému zapaření pokožky, přehřátí a v případě respirátoru také nepříjemnému tření. Současně dochází také k pomnožení patogenů, které oslabují přirozenou obranyschopnost každé pokožky.

O pleť pečujte

Péče o vaši pleť by měla být celodenní, zpravidla si ale bohužel omyjeme tvář jen odpoledne po návratu domů. To je ale nedostatečné. Začít bychom měli hned ráno, dřív než si roušku nasadíme. Nejdůležitější v péči o pokožku je totiž její důkladné vyčištění. Poté naneste vhodný (ne příliš těžký a mastný) krém. V průběhu dne můžete používat minerální vodu pro osvěžení a zklidnění.

Nechte pleť dýchat

Má to těžké, pod rouškou se dusí a nemůže pořádně dýchat svými póry. Proto ji zbytečně nezatěžujte hutnými mastnými krémy. Dermatologové doporučují odpustit si i používání make-upu i jiné dekorativní kosmetiky. Pod rouškou samozřejmě trpí každá pokožka, nejvíce ale ta se sklonem k akné a se zvýšenou tvorbou mazu.

Pečujte o roušku

Nejenom znečištěná, ale i nevhodně vypraná rouška škodí pleti. Je nám dobře známo, že bychom měli své látkové roušky prát každý den. Víme ale i proč? Samozřejmě, jsou plné virů a bakterií, ale i dalších nečistot, které pokožku dráždí. Proto ji perte ideálně v nedráždivém pracím prostředku určeném pro kojence a určitě nepoužívejte aviváž ani různé parfemace. Každá chemie navíc totiž zatěžuje vaši dýchací soustavu i pleť.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články