Otočte lockdown ve svůj prospěch: Srovnejte si záda tímhle cvičením

cvičení
Zdroj: Freepik.com

Situace je na zbláznění a jak to vypadá, bude ještě hůř. A i když se to možná nezdá, i z vysloveně zlého stavu se dá vytřískat něco pozitivního. Máte například konečně čas dohonit všechny zahradní i domácí práce… a při tom si také pěkně zacvičit a srovnat záda.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. 10. 2020 14:00

Do fitka nemůžeme, masérské salony mají také zavřeno a ani do lázní se nedostaneme. Myslet na své zdraví a záda bychom ale měli i dnes. Poradíme vám jednoduché cvičení, a to přímo z lázeňské fyzioterapeutické „kuchyně“, které můžete provádět kdykoli.

Odborníci ví...

„Nejčastější jsou bolesti bederní páteře a potom zpravidla také bolesti nosných kloubů jako kyčle a kolena. To je dáno tím, že jde o oblasti namáhané při jakékoli činnosti,“ uvádí MUDr. Jiří Hnátek, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice a dodává: „Lidé si potom samozřejmě různě sami pomáhají, dokud je bolest únosná – většinou si vezmou prášek, zajdou na masáž. Dobré je ale nepodceňovat kompenzaci, to znamená, že pokud nějaký kloub či sval přetěžuji, musím také ztuhlé svalstvo uvolnit cvičením.“Navíc v případě, že už vás trápí některé z kloubních onemocnění, je nutné aktivity vhodně vybírat a přizpůsobit ještě více, a to jak na míru konkrétním kloubním postižením, tak celkovému léčebnému postupu – jak na to, vám vždy poradí v ordinacích lékařů a fyzioterapeutů, a k edukaci významně přispívají i lázně,“ doplňuje na úvod MUDr. Jindřich Maršík z Léčebných lázní Jáchymov.

Jak na to

Cviky se zaměřením na uvolnění pohybu a protažení svalů v oblasti bederní páteře provádějte pomalu do pocitu protažení, ne přes bolest. Cvičení zaměřené na bolesti v oblasti bederní páteře začínáme zpravidla v poloze vleže, protože tak je páteř nejméně zatížena.

Výchozí poloha

Leh na zádech se skrčenými koleny, kolena a chodidla od sebe na šířku pánve, paže volně podél těla, hlava uprostřed těla, mírně přiblížit bradu ke krku (pokud hlava zůstává v záklonu, podložte ji vhodným polštářkem), volně dýchejte.

Cvičte poctivě

Stáhnout hýžďové svalstvo včetně břišního pupek posunout směrem k hlavě tak, aby se páteř lehce přiblížila – přisála k podložce (netlačíme silou), následně uvolnit. Cvik několikrát opakovat a spojit s dechem: při stažení nádech – zadržet dech – s uvolněním výdech.

Neprohýbejte páteř – oddaluje se od podložky! Pupek nevtahujte silou dolů, dovnitř k podložce. A hlavně – nezaklánějte hlavu!

Jiné varianty

Další obměnou může být varianta, kdy výchozí poloha zůstává stejná, ale provedení cviku je následující: nadechnout, při výdechu přitáhnout skrčené koleno k břichu a současně čelo přiblížit ke kolenu. Cvik provádíme střídavě 5x levou a pravou nohou do pocitu protažení svalů podél páteře. A na co si dát v tomto případě pozor? Nepřibližujte ke kolenu bradu místo čela, hlava se pak zaklání a nezadržujte dech…

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články