Nejde vám práce od ruky? Na vině může být i špatné sezení: Neděláte jednu z těchto chyb?

sezení, práce
Zdroj: Unsplash.com

Mnoho z nás stráví sezením u práce víc jak osm hodin denně. A terapeuti bijí na poplach, protože v důsledku toho až dvě třetiny z nás trpí různými bolestmi. Nejčastější příčinou jsou však zlozvyky při sezení. Jaké konkrétní chyby děláme, a jak se jich vyvarovat?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 22. 10. 2020 12:30

Naše tělo rozhodně není uzpůsobeno k sezení a už vůbec ne k dlouhodobému. Však je to také příčina toho, že takzvaný lid kancelářský trpí bolestmi zad, rukou, ramen nebo zápěstí, i když fyzicky se moc nenadře. Ale tyto obtíže nepříznivě ovlivňují i pracovní výkon, problém, který zmiňujeme, je všeobecně označován termínem RSI (Repetitive Strain Injury) a lze ho považovat za největší zdravotní riziko moderního světa.

Sedíte si na nohou

Věřte tomu, nebo ne, i na kancelářské židli někteří z nás dokážou sedět i v překážkovém nebo dokonce i tureckém sedu. V této poloze však kyčle extrémně namáháte a posouváte se do nepřirozené polohy. Hlavice kyčelního kloubu je vyosená a na vnější straně kloubní jamky se dlouhodobě vyvrací do nepřirozené polohy. Časem se změní i postavení celé pánve. Páteř se postupně přizpůsobuje novému postavení a vzniká skoliotické vybočení do strany.

Už maminka říkala – nehrb se

Další nešvar se projeví, pakliže máte desku stolu nastavenou příliš nízko nebo pokud si židli stavíte moc daleko od stolu. Při ohnutých zádech dochází ke sklopení pánve dozadu, předkláníte se a krční páteř se předsouvá. Ramena tak vytahujete dopředu, prsní svaly se postupně zkracují a dochází k oslabení mezilopatkových svalů. Nevědomky však stlačujete i stehenní svaly a stehenní žíly. Dochází k poruše prokrvování podkolenních jamek. Z tohoto důvodu můžete očekávat, že se časem dostaví nejenom bolesti hlavy, krční páteře, ramen a migréna, ale také tenisový loket, vysoký krevní tlak, hučení v uších a dokonce i chrápání.

Pohodové opírání o loket

Při této poloze zpravidla nepracujete na klávesnici, ale čtete nebo telefonujete. Zkrátka máte pocit, že si ulevujete. Tímto však přetížíte jednu polovinu těla. Záda se vyhrbí, hluboké stabilizační svaly se uvolní, celé tělo klesá na jednu stranu, páteř je tlačena stejným směrem a svaly se na druhém boku stahují. Tímto si zaděláváte na problém zvaný skolióza. Dochází i k zatuhnutí krční páteře a časem se může přihlásit i výhřez meziobratlového disku.

Bederní opěrka ano, ale správná

Bederní opěrky jsou in, ale jejich přínos je spíš opačný. Většinou totiž nemáte správnou velikost a bedra opíráte do nevhodné pozice. Tím je zbytečně namáháte, a brzy se ohlásí bolesti. A teď dámy čtěte pozorně – nevhodnou bederní opěrkou si zaděláváte na gynekologické problémy a problémy s močovými cestami, protože dojde k povolení spodních břišních svalů, a to včetně dna pánve.

Nejde jenom sedět

Nepřetržitým vysedáváním u počítače si můžete doslova zničit zdraví. Proto je vhodné střídat sezení a stání a dělat pravidelné přestávky na protažení těla. Zádům ulevíte také správným výběrem židle a nastavitelného stolu. Sledujte také výšku monitoru, abyste nemusely hlavu sklánět pod nesprávným úhlem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články