Profesor Jindřich Špinar varuje: Nohy jako konve nepodceňujte, může jít i o srdce

srdce, bolest
Zdroj: freepik.com

Nikomu z nás nejsou otoky příjemné, a dokonce jsou i neestetické. Můžou být jenom známkou únavy, ale někdy bohužel signalizují zdravotní problémy. Podstatné je včas je zaznamenat a správně řešit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. 09. 2020 14:30

Otok jako samotný není nemoc, ale vždy se jedná o příznak nějakého jiného problému a vzniká nahromaděním většího množství tekutiny. Důvodů může být mnoho, od únavy a nevyspání přes poúrazové stavy či onemocnění ledvin nebo jater a mnohdy upozorní na špatnou funkci lymfatického systému. Ale občas mohou být i signálem, který vysílá nemocné srdce.

Nohy jako konve

Také vás trápí zaříznutý lem ponožek, tlačí jinak volné boty a všimli jste si oteklých kotníků? Nepřehlížejte je, ano, můžou vzniknout dlouhým sezením na špatné kancelářské židli a objeví se i při delším cestování. Na vině však může být i selhávající srdce, které nedokáže správně přečerpat krev a udržet veškerou tekutinu v oběhu. Gravitace je neomylná a tekutiny se začnou hromadit především v dolních končetinách, kde způsobují otoky začínající u kotníků.

Otok je obrana

Prostřednictvím otoků se organismus snaží vykompenzovat situaci, kdy srdce nezvládá plnit svou úlohu na 100 %. „Při tomto onemocnění srdce dlouhodobě nedokáže vypumpovat dostatečné množství krve do oběhu. Oslabené srdce se snaží zachovat především funkci životně důležitých orgánů a k těm primárně soustřeďuje krevní zásobení. Krevní oběh není rovnoměrně udržován. V důsledku toho se krev hromadí na nežádoucích místech, kde se tvoří otoky. Ty se neomezují pouze na kotníky, ale i na celé nohy, okolí břicha i plíce,“ říká prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc., FESC, z Interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Otoky pasu nebo obezita

Pokud si všimnete, že je vám oblečení v pase těsnější než dříve a váha v krátké době výrazně stoupla, nemusí to být jen proto, že jste se spravili. Věděli jste, že zhoršující se srdeční selhání se projevuje i náhlým nárůstem hmotnosti a otokem pasu? Situaci má na svědomí hromadící se tekutina v dutině břišní. Může se tedy stát, že během jednoho týdne přiberete i více než dva kilogramy, ačkoli jíte a pohybujete se jako obvykle.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články