Práce v noci vám neprospívá: Riskujete nespavost, obezitu i něco mnohem horšího

žena, kočka, práce
Zdroj: freepik.com

Současná ekonomika se bez noční práce neobejde a je řada profesí, které se dokonce musí vykonávat nepřetržitě. Avšak lidé pracující v noci podstupují vážná zdravotní rizika. Patříte mezi ně? Pak čtěte pozorně.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 29. 09. 2020 14:30

Po noční směně toho přes den naspíte méně – průměrně o dvě až čtyři hodiny, než je průměrný noční spánek. Ruší vás totiž běžný denní šum i přílišné světlo. Ale nedostatek spánku či chronická nespavost není jediné, co vás ohrožuje.

Směnný provoz

Týká se řad povolání, z nichž většina jinou možnost ani nemá, od pracovníků v průmyslu nebo pohostinství přes zaměstnance v dopravě či logistice až po zdravotníky, hasiče či policisty. Práce v noci se zkrátka týká necelé pětiny všech pracujících v Česku. Konkrétně podle starších dat Českého statistického úřadu z roku 2014 pracuje v noci asi 16 procent zaměstnanců, tedy zhruba každý šestý a to není zanedbatelný počet.

Pracovníci na nočních směnách se nejčastěji potýkají s obtížemi spojenými s nedostatkem spánku a narušením cirkadiánních rytmů (24hodinové bilologické rytmy). Průměrně naspí o dvě až čtyři hodiny méně, a spánek je méně kvalitní, protože se musejí vypořádat s více rušivými elementy. Ve světle se jim navíc tvoří méně melatoninu, hormonu spánku.

Hrozící rizika

Kromě toho, že organismu schází spánek, a výrazně se zhoršuje jeho kvalita, jež vede až k chronické nespavosti, se lidé pracující v noci běžně potýkají se zvýšenou únavou, úzkostmi, depresemi, žaludečními a trávicími obtížemi.  A co hůř, u těchto osob vzrůstá riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu i rakoviny.

V roce 2019 dokonce pracovní skupina Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny klasifikovala noční směny jako karcinogen skupiny 2A, tedy „pravděpodobně karcinogenní“. Průzkum Eurofoundu zase zjistil, že se noční práce specificky u žen pojí také s rizikem potratu, předčasného porodu a nízké porodní váhy novorozence. Mimo těchto zdravotních rizik mají pracovníci v nočních směnách ztížené možnosti sladit svůj pracovní a osobní život. Nejzásadnějším fyziologickým problémem spojeným s prací v noci však zůstává narušení přirozených biologických fází pro spánek.

Řešení se najde

Noční práci se v naší společnosti vyvarovat nelze. Pokud tedy patříte mezi oněch 16 %, pečujte o své zdraví i spánkovou hygienu. Pro vás je mimořádně důležité pokusit se přes den vyspat co nejlépe a zbytečně si ze spánku neukrajovat.

Vytvořte si co možná nejkomfortnější podmínky pro spánek.  Pomůže vám například i to, když si už pár hodin před koncem noční směny odepřete kofein a vydatné jídlo. Pokud se vracíte ze směny až po rozednění, vezměte si na cestu z práce tmavé brýle. Doma v ložnici si vytvořte prostředí co nejvíc simulující noc – zatemňovací závěsy anebo ještě lépe předokenní zatemňovací rolety, které také prokazatelně snižují hladinu hluku z ulice. Pro spánek ve dne se skvěle osvědčily také klapky na oči a špunty do uší.

Před ulehnutím se rovněž pokuste vyhnout modrému světlu z mobilu či televizní obrazovky a samozřejmě cigaretám a alkoholu. Ten sice pomáhá s rychlým usnutím, ale delší spánek naopak narušuje.

Před ulehnutím si uvařte zklidňující bylinkový čaj například z meduňky, mateřídoušky, třezalky nebo kozlíku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články