Věda o polštáři: Co pod hlavu, když máte alergii, bolavou krční páteř a další neduhy

polštář...
Zdroj: Pixabay.com

Spíte poctivě a dlouho, větráte a dodržujete spánkovou hygienu. Přesto se probouzíte nevyspalí. Jak je to možné? Příčinou může být nesprávný nebo spíš špatně zvolený polštář.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 12. 10. 2020 12:30

Za špatným spánkem, chrápáním i dlouhodobými bolestmi zad a krční páteře občas může stát banalita, jako je například nevhodně zvolený polštář. Pokud se ráno probouzíte rozlámaní, příčinou může být nesprávná tuhost a výška polštáře, kdy je páteř během noci v nepřirozené pozici a tělo si tak dostatečně neodpočine. Správně zvolený polštář uleví také problémům se vstáváním. Protože pokud si během noci řádně odpočinete, vstáváte pak mnohem snáz a s chutí.

Na velikosti záleží

Pro výběr optimálního polštáře je rozhodující poloha, ve které spíte – na břiše, na boku nebo na zádech. Platí, že pro spánek na boku či na zádech je kvůli opoře krční páteře a ramen lépe volit vyšší a pevné polštáře, pro tento případ jsou vhodné i takzvané anatomické polštáře. Pro spánek na břiše je vhodnější vybrat nižší a ploché polštáře.

Peří nebo pěna

Za kvalitou spánku stojí i výplň polštáře, respektive použité materiály. Pevnější polštáře se kromě syntetických pěn dají pořídit také s koňskými žíněmi, přírodním latexem nebo znovu se vracejícím kachním či husím peřím. Na měkčí polštáře se pak kromě mikrovlákna hodí také bavlna či zmíněné peří s vyšším podílem prachového peří. To ovšem není příliš vhodné pro alergiky. Pořídit si můžete i polštář naplněný různými směsmi bylinek, jež utlumují chrápání. Nejčastěji jde o směs mateřídoušky, lipového květu a černého bezu. Složení má uvolňovat dýchací cesty a přispívat k plnohodnotnému spánku.

Často se zapomíná na výměnu polštáře. Opět záleží na výplni, ale nejpozději bychom ji měli provést zhruba každé tři roky.

Než ulehnete

Dřív než si pořídíte nový polštář, uvědomte si některá fakta o vašem spánku a potřeby, které vyžadujete:

1. Krk a páteř by měly být v neutrální poloze, tedy kdy krk v přirozeném postavení plynule navazuje na páteř.

2. Také poloha, v jaké spíme, hraje důležitou roli. Představte si, na které straně jste zvyklí spát, protože existují varianty polštářů pro lidi ležící více nalevo i napravo.

3. Mějte k dispozici alespoň tři různé druhy polštářů, které můžete v případě potřeby střídat. Některý se vám hodí, když vás bolí hlava, jiný, pokud jste nemocní a strávíte v posteli celý den, a další je třeba v teplém počasí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články