Špatně usínáte a ještě hůř se probouzíte? Známe viníka

Špatně usínáte a ještě hůř se probouzíte? Známe viníka
Zdroj: unsplash.com

Světlo ovlivňuje řadu procesů v našem těle, ale my příliš nerozlišujeme, jestli jsme vystaveni slunečním paprskům anebo umělému osvětlení. Jenomže denní světlo má na naše tělo blahodárné účinky a teď na podzim ho máme čím dál tím méně. To má bohužel i přímou souvislost se špatným spánkem.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 01. 10. 2020 14:30

Přiměřené množství denního světla během dne vám pomůže lépe spát v noci. Ale pravidelné střídání světla a tmy je z biologického hlediska naprosto zásadní a úloha světla spočívá v každodenním restartování našich vnitřních hodin, které vynuluje tak, aby byly v souladu s přirozeným časem.

Zmatené hodiny

Musíme mít na paměti, že naše vnitřní hodiny dostávají informace o různých úrovních denního světla během celých 24 hodin. Proto potřebujeme dostatek přirozeného světla během dne, a dostatečné tmy v noci, abychom si zajistili kvalitní spánek.

Nedostatek spánku a špatné prostředí pak může vést až k depresím, cukrovce, srdečním onemocněním i nárůstu váhy. Mezi další vedlejší dopady špatného spánku patří například riziko pracovních úrazů, horší koncentrace, špatná nálada nebo potíže při rozhodování.

Barvy světla

Není světlo jako světlo. Například umělé osvětlení  z běžných zářivek či žárovek neokáže poskytnout tělu celou délku barevného spektra světla, kterou potřebuje pro správné fungování.

Zásadní pro náš organismus je fakt, že denní světlo v sobě zahrnuje všech sedm barev spektra  a jejich intenzita se v průběhu dne mění. To umělé osvětlení nedokáže, protože zůstává po celý den stejné. Navíc umělé světlo je často tvořeno pouze ze tří barev – žluté, oranžové a červené, které mají především při dlouhodobém působení vliv na psychiku. Jsme častěji podráždění, ve stresu a pod neustálým tlakem. Výhodou ale není ani moderní a populární LED osvětlení s převahou modrého světla, které má negativní vliv především na náš zrak.

Tipy pro lepší spánek

  • Abyste v noci lépe spali, je potřeba si během dne dopřát co možná nejvíce denního světla. Snažte se v práci nebo ve škole sedět v blízkosti okna, odpoledne jděte domů co nejdéle pěšky, abyste se vystavili maximálnímu množství denního světla.
  • Zamezte přístupu umělého světla z ulice do místnosti, ve které spíte – nejlepší jsou zatemňovací závěsy a žaluzie.
  • Snažte se alespoň dvě hodiny před usínáním nesledovat elektronická zařízení (televizi, telefon, tablet), která vyzařují modré světlo – toto světlo povzbuzuje mozek a udržuje ho v pohotovosti v nesprávné denní době.
  • Pokud se vaše děti bojí tmy, anebo když nedělá dobře vám, dejte do pokoje červené nebo oranžové noční světélko, které nejméně ruší při spánku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články