Do kdy uspávat dítě: Na věku nezáleží, vyprávění před spaním mají rádi i dospělí, říká odbornice

Do kdy uspávat dítě: Na věku nezáleží, vyprávění před spaním mají rádi i dospělí, říká odbornice
Zdroj: Freepik.com

Uspáváte svoje děti? A už se vám někdy stalo, že vám rodiče nebo kamarádi říkali, jestli to trochu nepřeháníte a váš syn či dcera nejsou na uspávání poněkud velcí? Pokud vás zajímá, do kdy je ten „správný věk“ na uspávání, pak pro vás jsou určeny následující řádky.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 22. 09. 2020 14:00

Jak usínáte vy? Potichu, sami, ve tmě? Bylo by příjemnější usnout třeba v náručí milovaného partnera/partnerky, povídat si před spaním o společných plánech a třeba se i držet za ruce?

Lidé si vyprávěli příběhy před usínáním vždycky, ať už jim bylo 5 nebo 80 let. Na věku totiž nezáleží, vyprávění před spaním mají totiž rády nejen děti, ale i dospělí, a je úplně jedno, kolik jim je.

Mějte vždy na paměti

Na usínání má vliv například, zda je úplná tma nebo třeba svítí aspoň malá lampička. Děti všeobecně mívají ze tmy spíše respekt, proto bych určitě doporučila nenutit dítěti „už jsi velký, tak musíš usínat po tmě“. Nemusí, spousta dospělých to neumí, každý jsme jiný, nechme tedy děti, ať jsou v klidu tak, jak potřebují.

Styly usínání

Co vše se stalo během dne má obrovský vliv na to, jak bude usínání probíhat. Zda vše proběhlo hladce, nebo třeba dítě zakoplo a odřelo si koleno, jak moc byl den pohybově náročný, tedy jak moc je dítě unavené. Také samozřejmě záleží, jaký vaše dítě mělo den ve školce či škole.

Všechny styly usínání se časem vyvinou a změní s tím, jak vaše dítě bude dozrávat, jak se bude vyvíjet jeho osobnost, jak bude získávat zkušenosti a znalosti. Pokud tedy vaše dítě má dle vašeho pohledu „náročnější období“ tak nebojte, vše jednou odezní.

Neexistuje žádné dogma, kdy přesně by mělo dítě usínat samo a bez vás, bez světla, bez pohádky. Právě tento čas před spaním je totiž velmi důležitý pro váš vzájemný vztah s dítětem. Vše, co se děje řekněme cca půl hodinky před usnutím, se „zapisuje“ do našeho podvědomí a tedy „vytváří program“, užijme si těchto chvil proto co nejhojněji.

Než přijde náhrada

Závěrem zbývá dodat jediné, děti velmi rychle rostou. Období, kdy vyžadují naši přítomnost nejenom večer, ale i přes den, se bude postupně vytrácet a časem nás nahradí svým partnerem. Užijme si tedy každý večer, každé usínání, budujeme tím u dětí jistotu a pocit bezpečí v nás, prohloubíme naše vzájemné vztahy, a tedy se nám lépe podaří v budoucnu vyřešit ať už pubertální či jiné „strasti“.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články