Spát s miminkem v posteli? Podle některých studií je to blahodárné, říká psychoterapeutka

Spát s miminkem v posteli? Podle některých studií je to blahodárné, říká psychoterapeutka
Zdroj: Freepik.com

Nastávající maminky řeší spoustu otázek, čtou kvanta knih a snaží se mnohdy až zarytě držet všech „pravidel“, které někdo někde napsal. Jenže jsou tyto postupy správné? Není od věci se zamyslet nad tím, že každé miminko potřebuje individuální přístup? A co dělat, když řešíte společné spaní?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 15. 09. 2020 14:00

V poslední době k nám do poradny přichází řada nastávajících maminek, které řeší řadu věcí spojených s péčí o miminko. Jednou z nich je i například to, že by si rády braly miminko k sobě do postele, ale mají obavy, že ho zalehnou. Pravdou je, že některé maminky mohou mít až panický strach. Dokonce i v porodnici vás na toto „riziko“ jakožto nastávající maminku upozorňují a dostáváte doporučení „dítě si do postele rozhodně neberte“.

Kdo koho zalehne

V době, kdy podporujeme kontaktní rodičovství mi tato doporučení vhodná nepřijdou. Existuje několik studií, které zmiňují, že právě společný spánek s miminkem je blahodárný jak pro rodiče, tak pro miminko. Věřte mi, že ten, kdo koho zalehne rozhodně není maminka miminko, ale miminko maminku. Nejzdravější a nejpřirozenější spánek je pro miminko poblíž maminky. Pokud se ptáte proč, tak vysvětlení je jednoduché.

Když se myšlenkami vrátíme do doby, kdy jsme jako lidé žili v jeskyních, kam ukládaly ženy svoje miminka? Na druhou stranu jeskyně to určitě nebylo. Maminky měly už v těchto dobách miminko stále při sobě, proč? Maminka, která má miminko u sebe, je šťastná, klidná a spokojená, protože ví, že dítě je „pod její ochranou“. Vyspí se mnohem lépe, protože nemusí v noci vstávat na kojení, ale jen se natočí. Miminko je šťastné a v pohodě také, neboť cítí přítomnost maminky, což mu dodává pocit klidu a bezpečí. Zároveň pokud se v noci vzbudí, nenastane u něj panika ze tmy, protože sáhne rukou a bezpečná náruč jeho maminky je tam.

Syndrom nočního buzení

Myslím, že právě syndrom nočního buzení a jeho důsledky jsou pro děti zásadní nejen v tomto miminkovském věku, ale i do jejich budoucího života. Představte si, že jste malé miminko, zcela odkázané na rodiče, najednou se probudíte, všude tma, nic nevidíte, necítíte u sebe maminku, svůj přístav bezpečí, začnete plakat a ono to chvíli trvá, než maminka přijde, a to už u dětí mnohdy může propuknout opravdu panický pláč.

Případy?

I když jsem prohledala celý internet, nenašla jsem jediný případ, kdy by nastala situace, že by rodič zalehl miminko. Pokud máte jinou zkušenost, dejte mi o ní přes redakci vědět. Pochopitelně se ale bavím o případech, kdy rodič není pod vlivem nějaké povzbuzující látky, jako jsou drogy, alkohol, anebo léků (např. prášku na spaní). Rozhodně také není doporučeno dítě svazovat před spaním do zavinovačky, ale doporučuje se nechat mu prostor k pohybu.

Sama jsem měla a mám dceru u sebe v posteli a opravdu si to nemohu vynachválit, nejenže jsem se v noci vyspala, a to od prvního okamžiku, kdy jsem si ji přinesla z porodnice, ale tento systém oceníte třeba i v době učení se na nočník a spánku bez plen.

A ještě jedno velké plus na závěr, právě společným spaním úžasně posílíte vztah rodiče a dítěte.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články