Jak pomoci dítěti, které prošlo šikanou? Podle psychoterapeutky Samsonové je důležité jednat rychle. A nejen to...

Jak pomoci dítěti, které prošlo šikanou? Podle psychoterapeutky Samsonové je důležité jednat rychle. A nejen to...
Zdroj: Freepik.com

Má vaše dítě zkušenost se šikanou? Nezavírejte před tímto problémem oči. Syna či dceru totiž takové trápení může poznamenat na celý život. Kromě toho, že s nimi budete o škole mluvit, nabídněte jim i různé možnosti řešení takových problémů. A jaké?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 03. 09. 2020 14:00

Jak už jsem zmínila v minulém článku, nezbytné je vše hned ohlásit na patřičné úřady a do školy. Je úplně jedno, zda šikana proběhla „mimo školu“, tak se jedná o žáky školy a škola tedy musí přijmout opatření k tomu, aby k šikaně nedocházelo. I kdyby došlo k šikaně mimo školní prostory, příčina bude vždy ve škole – v prostorách školy nepochybně dochází k narážkám, střetům (byť slovním), provokaci atd., rozhodně to není nikdy tak, že by děti byly ve škole „kámoši jak hrom“ a tím, že vyjdou ze školní budovy se z nich staly nepřátelé.

Ostře se vymezte

Základním ukazatelem, jak dítěti pomoci je tedy ZASTAVIT všechny možnosti, kde by k šikaně mohlo dojít, zajistit dítěti BEZPEČNOST. Mnohdy se stává, že vás děti budou prosit, abyste nic nehlásili, že to bude dobré – nebude, je opravdu potřebné udělat všechny kroky a nahlásit to všude, kam jen to jde. Je to jediná cesta „zákonná“, jak docílit toho, aby vaše dítě mělo klid. Řeknu to ještě jinak, zřetelněji – máte dvě možnosti, jít těm uličníkům nařezat, což je nezákonné, nebo jim život znepříjemnit jinak. A komu by se líbilo, když ze školy budou přicházet negativní zprávy o dětech, rodiče budou předvolaní na PČR a domů jim bude chodit sociálka...

Jak pomoci vašim dětem, pokud šikanu prožily

Základ je komunikace, s dítětem mluvte, nechte ho „vymluvit“, potřebuje to dostat ze sebe ven. Nelekejte se, pokud u toho bude plakat, zažilo velký šok a bolest, pláčem to „jde ven“, to je dobře. Dítě ujistěte, že jednání ze strany „útočníků“ nebylo v pořádku, vysvětlete mu, že je dobře, že jste na to přišli společně a že jste tak pomohli, aby se to nestávalo dalším dětem. Rovněž mu vysvětlete, že to opravdu není jeho chyba.

Možná je vhodný čas, abyste s dítětem začali řešit kroužky. Už pro děti od 6 let existují kroužky sebeobrany, mnoha dětem takové skupiny pomohly k tomu, aby si vybudovaly sebedůvěru a zbavily se strachu. Jestliže ale nebudou chtít, nenuťte je. Pokud byste u vašeho dítěte pozorovali nějaké anomálie – nespavost, časté buzení v noci, tiky, roztěkanost, náladovost, nesoustředěnost… doporučuji navštívit psychologa či terapeuta, abyste se poradili, zda vaše dítě potřebuje pomoc či nikoliv.

Čím dříve, tím lépe

Čím dříve začnete věc řešit, tím menší následky si dítě do budoucna ponese. Není to o prášcích, ale o budování sebedůvěry a sebelásky, kterou možná dítě na chvíli ztratí a samo si ji úplně rychle nedokáže vybudovat. Každý jsme jiný, tedy pokud si nebudete vědět rady, vždy jděte k odborníkovi, je lepší udělat víc než nic, říkávala moje babička.

Šikana je opravdu velký problém a bohužel nejen moje osobní zkušenost je taková, že mnoho škol od ní odvrací hlavu a dělá, že „není“. Pro školu totiž zjištění šikany není dobrým ukazatelem, jednak se o ně začne více zajímat zřizovatel, také pedagogická poradna a plynou jim z tohoto zjištění další administrativní a bezpečnostní úkony. Znovu tedy apeluji, řešte vše hned a neostýchejte se, i když se škola možná bude „kroutit“, že za to nemůže, má významný vliv na tyto věci, vždyť si spočítejme, kolik času děti ve škole tráví...

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články