Magická síla kaštanů: V kapse zaženou stres, pod polštářem uleví od bolavých zad

kaštan
Zdroj: pixabay.com

Naše babičky na podzim sbíraly kaštany, vkládaly je do plátěného pytlíčku, a ten potom šouply pod polštář. Víte, proč to dělaly? V kaštanech je prý síla až magická a dokážou skoro zázraky. A jestli ne, tak jsou alespoň krásné…

Jana Šulcová
Jana Šulcová 22. 09. 2020 12:30

Krásné a lesklé kaštánky sbíráme s dětmi a vyrábíme z nich nejrůznější figurky a mašinky. Jenomže kaštany koňské, plody jírovce, nabízejí i další zajímavé možnosti, pro které byly odjakživa používány v lidovém léčitelství.

Kaštany do kapsy

Také máte v každé kapse kabátu či bundy po jednom kaštanu, ale nevíte přesně proč? Můžete věřit na jejich magickou moc anebo prostě jenom na antistresové účinky. Kaštan má příjemně oblý tvar a teplý, hladký povrch. Převalováním v dlani se zklidníte a stres vás pomalu opustí. Toho můžete využít například před důležitou poradou nebo zkouškou či pohovorem.

Říká se také, že kaštany v kapse pomohou, když máte rýmu anebo vás bolí kyčle či kolena. Žena, která chce otěhotnět, by měla ve své kabelce nosit alespoň tři kaštany – tolik tedy pověry.

Kaštany pod polštářem

Praví se také, že kaštany pod polštářem vás zbaví nastuzení a pomůžou od bolesti zad či revmatismu. Těžko říct jak s těmi zády, když budete spát na pytlíku kaštanů, ale možná to funguje na stejném principu jako polštář z paměťové pěny, tak proč to nezkusit.

A co tedy radí lidové léčitelství: nasbírejte tolik kaštanů, kolik je vám roků, ty pak vložte do plátěného sáčku, zašijte a položte pod polštář. Měli byte na nich spát celý podzim a zimu, až do prvního jarního dne. Kaštany by do sebe měly nasávat škodliviny z těla.

Tinktura ze semen

Rozmačkejte nebo nahrubo rozemelte jeden díl kaštanů a nasypte je do velké zavařovací sklenice. Zalijte deseti díly lihu nebo čisté vodky. Sklenici překryjte plátýnkem a to upevněte gumičkou nebo provázkem. Lahev postavte na místo, kde na ni bude svítit slunce a nechte bez povšimnutí stát asi tři týdny. Potom líh slijte do lahviček a dobře zazátkujte.

Používá se jako mazání při neuralgii, revmatismu a dně. Ale tinktura obecně ulevuje a tiší bolesti. Pozor však, tinkturu nikdy nepijte a neužívejte ani ke kloktání!!!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články