Bolestivé křečové žíly: Co ovlivňuje jejich vznik a jak je léčit?

Dávejte pozor na unavené a oteklé nohy
Zdroj: Pixabay

Křečové žíly nejsou jenom estetickým problémem, ale mohou také pořádně bolet. Nenápadné modré nebo červené metličky na nohou se navíc většinou časem zvětšují a zesilují, takže představují i další rizika. Proč trápí velké množství žen a jak zabránit jejich rozšíření?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 23. 07. 2020 11:30

Nevzhledné a bolestivé metličky trápí mnoho žen, které jsou oproti mužům k jejich vzniku náchylnější. Objevují se většinou v důsledku vyššího žilního tlaku, který je způsoben poškozením mechanismu krevního oběhu. Někdy bývají také dědičné. Právě proto je dobré vědět, jak jim účinně předcházet i jak zabránit jejich dalšímu rozšíření.

Důležitá je prevence

Z nenápadných drobných modrých pavučinek na nohou se při neléčení může časem stát vážnější zdravotní komplikace. Pacientům hrozí například zvýšené riziko trombózy nebo bércových vředů. Je tedy důležité nepřehlížet jejich prvotní projevy a včas navštívit odborníka. Vyšetření křečových žil se navíc není nutné bát, protože nebolí.

Spočívá pouze v prohlídce a prohmatání žil lékařem, případně ve funkčních testech zahrnujících pozorování křečových žil na nohou při chůzi. K dalším možným metodám patří také ultrazvukové vyšetření, které přesně zjistí stav a funkčnost povrchových i hlouběji umístěných žil.

Kompresní punčochy

Jako účinná pomoc v případě výskytu prvních křečových žil slouží kompresní punčochy. Nošení speciálních punčoch vám uleví zejména v situacích, kdy musíte déle stát nebo sedět. Hodit se vám ale mohou i na cestách. Jejich pravidelné nošení spolu s dodržováním zásad zdravého životního stylu totiž může pomoci další rozvoj křečových žil zpomalit.

Dostatečně pijte a hýbejte se

K prevenci a zabránění rozšíření křečových žil je důležité dodržovat správný pitný režim a mít dostatek pohybu. Dlouhé sezení nebo stání nohám nesvědčí. Křečovým žílám byste ale měla uzpůsobit i svůj jídelníček, který by měl obsahovat dostatek vitaminů a minerálů. Vyřadit byste z něj měla větší množství cukru a tuků.

Hlídejte si hormony

Ke vzniku křečových žil přispívají také dědičnost a hormonální nerovnováha. Právě proto se nejčastěji objevují u žen v období hormonálních změn, jako je těhotenství, porod nebo menopauza. Ovlivnit jejich výskyt může i začátek užívání hormonální antikoncepce. Jestli se u vás v této souvislosti křečové žíly vyskytnou, rozhodně neotálejte s návštěvou odborníka.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články