Vřes obecný: Dnes zdobí zahrady, dříve se z něj vařilo pivo

Vřesový odvar

2 lžičky květů nebo zelených nedřevnatých větviček čerstvých nebo sušených necháme povařit v 250 ml vody, poté necháme 15 minut stát, poté jej scedíme a popíjíme vlažný 1-2 šálky denně.
Zdroj: Pinterest
Vřesový čaj

Suroviny:

3 čajové lžičky sušeného celíku zlatobýlu
3 čajové lžičky sušené vrbovky malokvěté
3 čajové lžičky sušeného vřesu obecného

Postup:

Směs zalijeme litrem vroucí vody, bylinky necháme vyluhovat, scedíme a pijeme.Vřesový odvar

2 lžičky květů nebo zelených nedřevnatých větviček čerstvých nebo sušených necháme povařit v 250 ml vody, poté necháme 15 minut stát, poté jej scedíme a popíjíme vlažný 1-2 šálky denně.Vřesové pivo

Suroviny:

	Na 6 l vody:
1,5 kg	květů vřesu
500 g	melasy
30 g	mletého zázvoru
15 g	chmele
5 lžic	pivního kvásku (kvasnic)
voda

Postup:

V době plného květu natrháme vřes, který omyjeme studenou vodou

Smaltový hrnec naplníme vřesem, zalijeme vodou a hodinu povaříme

Přecedíme do čisté dřevěné kádě a přibližně na každých 5,5 l tekutiny (nějaká voda se vyvaří) přidáme 15 g chmele, 30 g zázvoru a 500 g melasy

Přelité zpět do vymytého hrnce dalších 20 minut povaříme, opět přecedíme a jakmile bude směs téměř vychladlá, přidáme 5 lžic kvasnic (kvásku), přikryjeme utěrkou a nejméně 24 hodin necháme kvasit (nemícháme!)

Opatrně stáhneme pěnu a jemně přelijeme do dřevěné kádě, v hrnci by vám měla zůstat usazenina z kvasnic

Nakonec pivo nalijeme do dobře vyvařených lahví a pevně zašpuntujeme, jednotlivé láhve skladujeme týden, nejlépe na temném a chladném místě.Vřes je nenáročný na pěstování a patří k nejoblíbenějším podzimním dekoracím+ 1 fotka+ 2 fotky

Pohled na vřesové koberce na zahradách polahodí oku, když už většina květin odkvetla. Vřes je poměrně nenáročná rostlina, která má ale kromě estetické funkce i spoustu jiných pozitivních vlastností. Nejen,že se z ní dříve vařilo pivo, ale v lidovém léčitelství se používala i k detoxikaci.

Petra Járková
Petra Járková 06. 10. 2019 10:00

Vřesové koště

Latinský název pro vřes, Calluna, je odvozen z řeckého výrazu „k zametání“. To naznačuje původní využití vřesu obecného, který zdobil evropská rašeliniště už ve starověku. Dlouhé, bohatě větvené výhony jej předurčily k výrobě metliček.

Výroba piva

Středověk přišel s mnohem zajímavějším nápadem, jak ho zpracovat. Před nástupem chmele se vřes používal jako přísada při výrobě piva. Musel se ale nejprve důkladně očistit, houby rostoucí na kořenech mohly mít totiž halucinogenní nebo toxické účinky.

Detoxikace

Vřes našel uplatnění i v lidovém léčitelství jako detoxikační prostředek, který pročistí ledviny a močové cesty.

Revmatismus

Doporučoval se také jako lék na revmatismus a dnu.

Legenda

Ve Skotsku se vřes stal přímo národním symbolem a váže se k němu mnoho legend. Jedna z nich vypráví o krásné Malvíně, dceři skotského básníka Ossiana, která byla zaslíbena keltskému válečníkovi Oskarovi. Ten ale ještě před svatbou padl v boji. Když umíral, nechal své nevěstě poslat kytici fialového vřesu. Jakmile ji Malvína skropila svými slzami, fialové kvítky se proměnily v bílé. Ve Skotsku je od té doby bílý vřes považován za symbol lásky až za hrob a nevěstám prý přináší štěstí.

NA RECEPT NA VŘESOVÉ PIVO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články