Hubnutí po čtyřicítce: Chce to řád, kázeň a pohyb, říká výživový poradce

Začněte se hýbat
Zdroj: Profimedia
Pokud chcete zhubnout, nemáte motivaci, případně nefunguje odlehčený jídelníček ani pravidelné cvičení, je čas navštívit výživového specialistu, který odhalí, kde děláte chyby.Výživový poradce vám pomůže najít směr, kterým se musíte vydat. V zásadě to znamená, že nastaví váš jídelníček podle vašeho aktuálního zdravotního stavu, pohybových a stravovacích možností. Jestli jste až dosud byli zvyklí na pořádné kalorické bomby, nejspíš vám zdravá strava nic moc neříká. Jenže i zdravé potraviny se dají upravit tak, aby vám chutnaly. Dobrý výživový poradce by vám navíc měl ušít na míru i jídelníček alespoň na první období hubnutí. Jednou za čas si dát sladké, není od věci a ani výživoví poradci vás za to nebudou pranýřovat. Je ale třeba zůstat u varianty "jednou za čas" a takové malé "uklouznutí" vykompenzovat třeba větší pohybovou aktivitou. + 1 fotka+ 2 fotky

K ženám po čtyřicítce není život zrovna fér. Možná jíte méně než dosud, myslíte si, že i s pohybem jste na tom dobře, a přesto přibíráte i v partiích, kde jste byla dosud štíhlá jako proutek. Na vině je metabolismus, který pracuje pomaleji, než když vám bylo dvacet.

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 03. 2020 14:00

Ale nebojte, existuje pár dobrých rad a nápadů, jak zhubnout, i když váš věk je už ve střední fázi. Hlavně to nevzdávejte.

Zapomeňte na diety

Když vám bylo dvacet, možná vám nějaká ta dieta jednou za čas neublížila. Po čtyřicítce na ně ale zapomeňte. Zpomalující se metabolismus by je nezvládl a přišel by obávaný a velký jo-jo efekt. „Ženy po čtyřicítce by měly hlídat především skladbu jídla. Podstatný je vyšší příjem bílkovin než dříve. Po čtyřicátém roce života klesá skokově bazální metabolismus, a to zejména u žen, a kvůli hormonálním změnám se tuk ukládá výrazněji do oblasti břicha,“ vysvětluje odborník na výživu Milan Havlíček.

Cvičte nebo svižně choďte

Aby se tuk neukládal především v oblasti břicha, je nejen dobré kontrolovat příjem a skladbu potravin, ale rovněž cvičit. „Bez pohybu to zkrátka nepůjde. Ideální je plavání, aerobní cvičení nebo pilates, které navíc skvěle formuje postavu. Nicméně jestliže nemáte čas chodit do tělocvičny, stačí svižnější chůze. Ráno si přivstaňte a jděte do práce pěšky nebo alespoň pár zastávek tramvaje či autobusu. Uvidíte, jak se budete cítit plní energie a ještě zhubnete,“ radí Milan Havlíček

Detoxikace není mýtus

Samozřejmě nemyslíme, abyste několik týdnů pila jen zeleninové šťávy. Nicméně podle odborníků může ženám po čtyřicítce s hubnutím pomoci týdenní detoxikace. V tomto věku střeva, ale třeba i játra už nejedou na plný výkon. Vhodné je doplnit jídelníček zeleninovými šťávami, ty vás navíc částečně zasytí.

Hubnoucí plán aneb co tedy můžete udělat pro to, abyste zhubla, i když čtyřicet vám už bylo? První jídlo by mělo následovat do hodiny od probuzení, s večeří počítejte dvě až tři hodiny před spaním. S postupem dne je také třeba snižovat množství sacharidů ve stravě.

„Na snídani je vhodný tmavý chléb se sýrem, vajíčkem či šunkou a malé množství kvalitních tuků. K obědu se nevylučuje polévka ani kvalitní příloha, ovšem večeře už by měla být odlehčenější ve formě bílkoviny se zeleninou," doporučuje Milan Havlíček. Budete-li se řídit tímto návodem, měla byste si postavu udržet. Jestliže náš jídelníček vypadá jinak, snadno odhalíme, co děláme špatně. Stačí si pár dní psát, co všechno jste snědla.

Nezapomínejte odpočívat

Pokud jste si myslela, že musíte být celý den v pohybu, není to tak docela pravda. Je to sice zvláštní, ale mezi důležité faktory se počítá i náležitý odpočinek, který organismu pomáhá načerpat novou fyzickou i psychickou sílu. Velmi důležitou roli hrají i často opomíjené vitaminy a další potřebné látky. Zejména vitamin B, draslík, hořčík, probiotika a omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny mají celou řadu blahodárných účinků. Podporují třeba funkci mozku či očí, snižují riziko artritidy, kardiovaskulárních chorob nebo zánětů. Bohatým zdrojem těchto látek jsou zejména ryby – například tuňák, losos, makrely nebo sardinky, vsadit můžete ale i na ořechy nebo pšeničné klíčky.

Jak zkrotit chutě?

I když jste na sebe jako ras, občas vás může přemoci chuť na sladké. Co tedy dělat? Jako zdravé pochutiny se doporučují:

· tvarohové dezerty

· ovoce sušené i čerstvé, méně však banány a hrozny

· žitné sušenky

· čerstvé zeleninové šťávy (červená řepa, mrkev nebo kombinace ovocných a zeleninových šťáv, například červená řepa + jablko)

· oříšky

· grahamové tyčinky

NA DALŠÍ TIPY VÝŽIVOVÝCH PORADCŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články